RETETA

        
        
        
        

Zymafluor 0,25mg x 400cp

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Novartis International AG Elvetia

Zymafluor 0,25mg prevene cariile dentare.

Substanta activa

Fluorura

Compozitie

Zymafluor 1/4 mg: fluorura de sodiu 0,25 mg, zaharina, Aromatizanti.excipienti.

Actiune

Fluorura de sodiu intervine la niveiul smaltului dentar, care devine rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland, in acelasi timp, remineralizarea. Fluorurarea dintilor trebuie inceputa inaintea eruptiei acestora, cand fluorul este transportat de torentul circulator la nivelul mugurilor dentari. Dupa eruptie, dintii preiau direct fluorul continut in saliva. Din acest motiv, tabletele de zymafluor nu trebuie inghitite, ci lasate sa se dizolve lent in gura. Administrarea Zymafluor-ului in sarcina si perioada de alaptare protejeaza dentitia mamei si asigura fluorurarea optima a oaselor fetale. Farmacocinetica Absorbtie: Fluorura de sodiu se absoarbe rapid la nivelul tractului gastrointestinal, iar biodisponibilitatea acestuia este, practic, 100%. Distributie: Fluorul este un component de baza al tesuturilor si fluidelor organismului (transpiratie, saliva, lapte, lacrimi etc), insa principalul sau depozit este in dinti si oase. Metabolism: Fluorura de-sodiu nu se metabolizeaza. Eliminare: fluorui se excreta predominant prin urina.

Indicatii

Zymafluor 0,25mg previne cariile dentare.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la unul din componentii Zymafluor-ului.

Precautii

Trebuie avuta in vedere posibilitatea unor surse aditionale de fluor pentru a preveni supradozarea. In zonele in care sarea de bucatarie sau apa sunt fluorinate (peste 0,7 mg/litru), Zymafluor-ul se recomanda a fi administrat doar in cursul sarcinii. Sarcina si alaptare: Experienta tratamentului cu Zymafluor la femeile insarcinate este indelungata si nu s-a constatat nici un efect advers asupra copilului. Luand in considerare faptul ca foarte mici cantitati de fluor trec in laptele matern, Zymafluor se poate administra fara probleme sugarilor (1 tableta de 0,25 mg/zi).

Interactiuni

Absorbtia fluorului depinde de solubilitatea lichidelor ingerate, fiind diminuata de prezenta calciului, magneziului si aluminiului. Astfel, Zymafluor-ul nu trebuie administrat cu lpte sau concomitent medicamentelor antiacide care contin calciu, magneziu sau aluminiu.

Administrare

Zymafluor trebuie administrat regulat, fara intreruperi, de la 2 saptamani la 18 ani. Cand copilul incepe sa inteleaga, trebuie abandonata administrarea tabletelor prin inghitire si inceputa cea prin mentinerea acestora in gura pana ia dizolvarea completa. Administrarea Zymafluor-ului trebuie facuta in mod alternativ, pe partea stanga si apoi, la urmatoarea tableta, pe partea dreapta a cavitatii bucale, de preferat seara, dupa spalarea dintilor, ceea ce permite mentinerea unei concentratii crescute de fluor pe o perioada mai mare de timp. La sugari, tabletele de Zymafluor se faramiteaza si se dizolva in putina apa, apoi se dauga continutului alimentar al biberonului (insa nu se amesteca cu lapte -vezi paragraful Interactiunilor). Varsta/Doza zilnica 2 saptamani - 2ani/1x1 tableta 0,25 mg 2-3 ani/2x1 tableta 0,25 mg 4-5 ani/3x1 tableta 0,25 mg peste 6 ani/4x1 tableta 0,25 mg/sau 1 x 1 tableta 1 mg in timpul sarcinii/1 x 1 tableta 1 mg Metoda de administrare: Administrarea Zymafluor-ului trebuie inceputa cat mai timpuriu, printr-o doza unica luata ca atare sau dizolvata intr-un pahar de apa sau suc de fructe (insa nu lapte).

Reactii adverse

Au fost raportate rare cazuri de iritatie cutanata (eritem, urticarie), care dispare la intreruperea tratamentului.

Supradozaj

Supradozarea cronica: o doza zilnica de fluorura de sodiu de-a lungul anilor in care smaltul dentar se calcifica are ca urmare aparitia unor puncte albe pe suprafata dintilor. Supradozarea acuta: la adulti apare ca urmare a unei absorbtii de peste 250 mg fluorura de sodiu (ceea ce corespunde unei cantitati de 100 tablete de 0,25 mg de Zymafluor). Doza letala pentru adulti este de 5 g, iar pentru copii de 500 mg. Primele simptome sunt cele de intoleranta gastrointestinala, precum salivatie, greata, durere abdominala, varsaturi, diaree. Acestea pot fi urmate de slabiciune musculara, convulsii cronice, detresa respiratorie si insuficienta cardiaca si renala. Moartea poate surveni in 2-4 ore. In cazul ingestiei unei cantitati sub 5 mg/kg corp (mai putin de 200 tablete Zymafluor 0,25 mg ia un copil de 10 kg), trebuie administrat calciu oral (sub forma laptelui) pentru a ameliora simptomele gastrointestinale, iar pacientul se mentine cateva ore sub observatie. In cazul ingestiei unei cantitati de peste 5 mg/kg corp (peste 200 tablete ZymafluorD,25 mg la un copil de 10 kg), se provoaca varsaturi, se administreaza calciu oral in orice forma (lapte, calciu gluconat 5% sau solutie de calciu lactat si se mentine pacientul sub observatie cateva ore). in cazul ingestiei unei cantitati de peste 15 mg/kg corp (peste 600 tablete Zymafluor 0,25 mg) la un copil de 10 kg, pacientul trebuie spitalizat de urgenta. Masurile aplicate: lavaj gastric cu solutie alcalina de clorura de calciu sau alta sare de calciu, apoi se administreaza hjdroxid de aluminiu care scade absorbtia fluorurii de sodiu; este necesara monitorizarea cardiaca, urmarind aparitia modificarilor de faza terminala (ascutirea undeT si prelungirea intervalului QT); pentru sedarea convulsiilor musculare se administreaza 120 ml solutie de calciu gluconat 10% in injectie intravenoasa, care se poate repeta la 4-6 ore; pentru colicile abdominale se poate administra morfina sau petidina; in functie de gravitatea si manifestarile intoxicatiei, se administreaza perfuzii, se acorda asistenta respiratorie si se poate face hemodializa.Toate urmele de voma, urina si fecale trebuie indepartate mediat pentru a preveni aparitia leziunilor cutanate de contact (arsuri).

Pastrare

Medicamentul trebuie ferit de umezeala.

Ambalaj

Zymafluor 0,25 mg: cutii de 400 tablete.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro