RETETA

        
        
        
        

Vitamina D3 0,45mg/ml sol.or-pic x 10ml

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Biofarm SA Romania

Este indicat in tratament profilactic in cazul in care exista un risc crescut de hipovitaminoza D; tratament profilactic al simptomelor datorate absortiei digestive deficitare a vitaminei D (de ex. boli cronice intestinale, ciroza biliara, rezectie gastrointestinala); etc.

Substanta activa

Colecalciferol

Compozitie

100 ml solutie contin colecalciferol 45 mg si excipienti: acetat de a-tocoferil, trigliceride cu lant mediu.

Grupa farmaceutica

Vitamine, vitamine D si analogi

Indicatii

Tratament profilactic in cazul in care exista un risc crescut de hipovitaminoza D; Tratament profilactic al simptomelor datorate absortiei digestive deficitare a vitaminei D (de ex. Boli cronice intestinale, ciroza biliara, rezectie gastrointestinala); Tratament al rahitismului si osteomalaciei determinate de deficitul de vitamina D; Tratament de intretinere in osteoporoza. Hipoparatiroidie.

Contraindicatii

- hipersensibilitate la vitamina D sau la oricare dintre excipientii produsului; - hipercalcemie; - hipercalciurie; - calculi renali prezenti sau in antecedente; - imobilizare prelungita. - sarcoidoza

Precautii

Determinarea periodica a valorilor calciului in sange si urina la pacientii care se mobilizeaza putin si la cei cu calculoza renala (calculi de calciu) repetata inantecedente. La batrani, in hipercolesterolemie,in hipotiroidism nu se administreaza doze mari. in tratamentele cu doze mari repetate, se supravegheaza calcemia si calciuria si se va intrerupe administrarea cand calcemia depaseste valoarea normala, iar calciuria depaseste valoarea de 300-400 mg/24ore. Prudenta in insuficienta renala.

Interactiuni

Fenitoina si barbituricele pot sa diminueze efectul vitaminei D3. Administrarea concomitenta de glucocorticoizi poate sa reduca efectul vitaminei D3. Tratamentul concomitent cu vitamina D3 si digitalice poate sa creasca potentialul toxic al acestora din urma; acesti pacienti trebuie monitorizati (EKG si nivelul de calciu). Administrarea concomitenta cu diuretice tiazidice creste riscul de hipercalcemie. Vitamina D3 se asociaza cu metaboliti sau analogi ai vitaminei D numai in cazuri exceptionale si cu monitorizarea calcemiei. Alte interactiuni medicamentoase pot apare in cazul utilizarii concomitente a: antiacidelor continand aluminiu sau magneziu, anticonvulsivantelor, hidantoinei, primidonei, calcitoninei, etidronatului, galium nitrate, pamidronate, plicamicin, colestiramina, colestipol, uleiuri minerale, inhibitori ai enzimelor hepatice, preparate continand fosfor.

Atentionari

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Vitamina D nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Sarcina

In primul trimestru de sarcina, administrarea de colecalciferol este asociata cu risc teratogen/embriotoxic crescut. Datorita continutului mare de vitamina D, acest produs se foloseste in timpul sarcinii si alaptarii numai dupa analizarea raportului beneficiu matern/risc fetal. in timpul sarcinii supradozajul colecalciferolului a determinat efecte teratogene la animal. La om, supradozajul colecalciferolului trebuie evitat deoarece hipercalcemia prelungita poate determina la copil retard fizic si mental, stenoza aortica supravalvulara, retinopatie.

Administrare

Copii in primul an de viata, pentru prevenirea rahitismului: 1-2 picaturi/zi incepand cu varsta de 1 saptamana pana la 18 luni (pentru copii nascuti la termen, aproximativ 500 Ul/zi; in cazuri speciale, de ex. copii prematuri, 1000 Ul/zi). In continuare, vitamina D3 este necesara in al doilea an de viata in special in lunile de iarna. La adulti, pentru prevenirea osteomalaciei: 1-2 picaturi /zi; in tratamentul rahitismului si osteomalaciei se administreaza pana la vindecare, cate 5 picaturi de 3 ori pe zi. In tratamentul de intretinere in cazul osteoporozei 2-6 picaturi/zi.

Reactii adverse

Reactiile adverse pot sa apara in special in conditiile supradozajului manifestat prin hipercalcemie. in functie de doza si de durata tratamentului, poate sa apara hipercalcemie severa si persistenta, cu manifestari acute (aritmii cardiace, greata, varsaturi, simptome psihice, tulburari de constienta) sau cronice (poliurie, polidipsie, inapetenta, pierdere in greutate, formare de calculi renali, nefrocalcinoza, calcificare extraosoasa). in cazuri izolate, evolutia acestor fenomene a fost fatala.

Supradozaj

Supradozajul necesita masuri pentru tratarea hipercalcemiei (deseori persistenta) si care poate pune viata in pericol. Simptomele sunt putin caracteristice si se manifesta sub forma de anorexie, cefalee, varsaturi, greata, constipatie, pierdere in greutate, stagnarea cresterii, sete, poliurie, polidipsie, astenie, adinamie, deshidratare. Poate aparea hipertensiune arteriala, litiaza calcica, calcificari tisulare in special renale si vasculare, insuficienta renala. Analizele de laborator arata hipercalcemie, hipercalciurie precum si concentratii plasmatice crescute ale 25-hidroxicolecalciferol, hiperfosfatemie, hiperfosfaturie.Tratamentul consta in dieta saraca in calciu sau fara calciu, reechilibrare hidrica, diureza fortata si administrarea de calcitonina. Nu exista antidot specific.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se utiliza maxim 20 zile de la prima deschidere a flaconului.

Ambalaj

Cutie cu un flacon picurator din sticla bruna a 10 ml picaturi orale, solutie.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro