RETETA

        
        
        
        

Vigantol Oil 0,5mg/ml sol.or-pic x 10ml

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Merck KGaA Germania

Este indicat in tratament profilactic al rahitismului la copii mici; in tratamentul profilacticin afectiunilein care exista un risc crescut de hipovitaminoza D; in tratament profilactic al simptomelor datorate absorbtiei digestive deficitare a vitaminei D (de ex. boli cronice intestinale, ciroza biliara, rezectie gastrointestinala); etc.

Compozitie

1 ml solutie contine colecalciferol 0,5 mg corespunzator la vitamina D3 20.000 UI. si excipienti: trigliceride saturate cu lant mediu

Grupa farmaceutica

vitamine, vitamina D si analogi

Indicatii

- tratament profilactic al rahitismului la copii mici; - tratamentul profilacticin afectiunilein care exista un risc crescut de hipovitaminoza D; - tratament profilactic al simptomelor datorate absorbtiei digestive deficitare a vitaminei D (de ex. boli cronice intestinale, ciroza biliara, rezectie gastrointestinala); - tratament al rahitismului si osteomalaciei - determinate de deficitul de vitamina D; - tratament de intretinere in osteoporoza; - tratament in hipoparatiroidism si pseudo-hipoparatiroidism.

Contraindicatii

- hipersensibilitate la vitamina D sau la oricare dintre componentele produsului; - hipercalcemie; - hipercalciurie; - calculi renali prezenti sau in antecedente.

Precautii

In cazul unei doze care depaseste 1000 UI vitamina D3 sau in cazul utilizarii prelungite a vitaminei D3, trebuie monitorizate valorile calcemiei si calciuriei.

Interactiuni

Fenitoina si barbituricele pot sa diminueze efectul vitaminei D3. Administrarea concomitenta de glucocorticoizi poate sa reduca efectul vitaminei D3. Tratamentul concomitent cu vitamina D3 si digitalice poate sa creasca potentialul toxic al acestora din urma; acesti pacienti trebuie monitorizati (EKG si nivelul de calciu) Administrarea concomitenta cu diuretice tiazidice creste riscul de hipercalcemie. Vitamina D3 se asociaza cu metaboliti sau analogi ai vitaminei D numai in cazuri exceptionale si cu monitorizarea calcemiei.

Atentionari

Se recomanda prudenta in caz de sarcoidoza si in timpul sarcinii. in pseudohipoparatiroidism trebuie sa se acorde o atentie speciala semnelor de intoxicatie cu vitamina D3 si trebuie sa se ia in considerare faptul ca pot sa existe perioade cu sensibilitate normala la vitamina D care necesita reducerea dozei. Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Vigantol Oil nu are efecte negative asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Sarcina

Experienta clinica pare sa excluda un efect malformativ sau fetotoxic al vitaminei D. Totusi supradozajul vitaminei D poate sa implice urmatoarele riscuri fetale: intarziere in dezvoltarea fizica si psihica, stenoza aortica. in concluzie vitamina D poate fi prescrisa in timpul sarcinii daca este necesara, dar cu prudenta dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal. Vitamina D si metabolitii se excreta in laptele matern. La sugari nu s-a raportat insa supradozaj determinat de alaptare.

Administrare

Tratamentul profilactic al rahitismului la copiii mici: se administreaza 1picatura de Vigantol Oil (aprox. 500 UI vitamina D3) pe zi; prematuri: 2 picaturi de Vigantol Oil (aprox.1000 UI vitamina D3) pe zi. Vigantol Oil se administreaza zilnic din a doua saptamana de viata pana la varsta de un an. in al doilea an de viata se recomanda continuarea in special in timpul lunilor de iarna. Picaturile se administreaza intr-o lingurita cu lapte sau impreuna cu alimente luate cu lingurita. Daca picaturile sunt adaugate intr-o sticla sau in alimente luate cu lingurita se va avea grja ca alimentul sa fie consumat in intregime, pentru ca altfel nu este ingerata doza completa. Tratament al rahitismului si osteomalaciei determinate de deficitul de vitamina D: se administreaza 2-8 picaturi de Vigantol Oil (aprox. 1000 - 5000 UI vitamina D3) pe zi. Durata tratamentului va fi de 1 an. Tratament de intretinere in osteoporoza: se administreaza 2-4 picaturi de Vigantol Oil (aprox. 1000-3000 UI vitamina D3) pe zi. Tratament profilactic in afectiunile in care exista un risc crescut de hipovitaminoza D: se administreaza 1- 2 picaturi de Vigantol Oil (aprox. 500 - 1000 UI vitamina D3) pe zi. Tratament profilactic al simptomelor datorate absorbtiei digestive deficitare a vitaminei D: se administreaza 4-8 picaturi de Vigantol Oil (aprox. 3000- 5000 UI vitamina D3) pe zi. Tratament in hipoparatiroidism si pseudo- hipoparatiroidism: doza recomandata variaza intre 10.000 si 200.000 UI vitamina D3 pe zi. in functie de valorile calcemiei, doza zilnica este de 15-30 picaturi Vigantol Oil (echivalent cu 10.000 -20.000 UI vitamina D3). Daca este necesara o doza mai mare, se recomanda administrarea altor forme de dozare cu o concentratie mai mare. Valorile calcemiei si calciuriei trebuie controlate la inceput la fiecare 4-6 saptamani, iar mai tarziu la fiecare 3-6 luni, iar doza trebuie adaptata in functie de acesti parametri.

Reactii adverse

Reactiile adverse pot sa apara in special in conditiile supradozajului manifestat prin hipercalcemie. in functie de doza si de durata tratamentului, poate sa apara hipercalcemie severa si persistenta, cu manifestari acute (aritmii cardiace, greata, voma, simptome psihice, tulburari de constienta) sau cronice (poliurie, polidipsie, inapetenta, pierdere in greutate, formare de calcul renali, nefrocaIcinoza, caIcificare extraosoasa). In cazuri izolate, evolutia acestor fenomene a fost fatala.

Supradozaj

Supradozajul necesita masuri pentru tratarea hipercalcemiei (deseori persistenta) si care poate pune viata in pericol. Simptomele sunt putin caracteristice si se manifesta sub forma de anorexie, cefalee, voma, greata, constipatie, sete, poliurie, astenie, adinamie, deshidratare. Analizele de laborator arata hipercalcemie, hipercalciurie precum si concentratii plasmatice crescute ale 25-hidroxicolecalciferol. Tratamentul consta in dieta saraca in calciu sau fara calciu, administrarea de glucocorticoizi, reechilibrare hidrica, diureza fortata si administrarea de calcitoina. Nu exista antidot specific.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 15-25 grade celsius, ferit de lumina, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna a 10 ml.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro