RETETA

        
        
        
        

Thyrozol 20 20mg x 50cp.film

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Merck & Co Inc USA

Indicatii

Tratamentul conservator al hipertiroidiei (boala Graves sau gusa hipertiroidizata). Tratamentul preoperator al hipertiroidiei. Tratamentul hipertiroidiei anterior terapiei cu iod radioactiv. Tratamentul hipertiroidiei in perioada dintre terapia cu iod radioactiv si instalarea efectului. Tratamentul antitiroidian de intretinere al hipertiroidiei, acolo unde masurile terapeutice definitive nu pot fi aplicate. Tratamentul profilactic al hipertiroidiei latente, al gusei hipertiroidizate sau in cazurile cu hipertiroidie in antecedente, inainte de expunerea la iod (de ex. substante de contrast ce contin iod).

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la tiamazol sau la tionamide. Afectari in antecedente ale maduvei osoase dupa carbimazol sau tiamazol - constituie o contraindicatie absoluta. Reactiile alergice cutanate precoce la tionamide constituie o contraindicatie relativa. Gusile voluminoase care determina compresiuni asupra traheei se trateaza cu tiamazol doar pe o durata scurta (in combinatie cu levotiroxina).

Interactiuni

Deficitul de iod va creste raspunsul la tiamazol, excesul de iod il va scade. Nu dispunem de nici o informatie asupra altor medicamente care ar putea influenta farmacocinetica si farmacodinamica tiamazolului

Sarcina

In sarcina, Thyrozol-ul trebuie administrat intr-o doza cat mai mica posibil, fara a se asocia cu levotiroxina, dintre cele doua numai tiamazolul traversand bariera placentara si nu levotiroxina. Nu s-au semnalat efecte teratogene induse de tiamazol. Dozele mari pot determina aparitia gusei si hipotiroidiei la fat. Tiamazolul trece in laptele de mama. Prin urmare administrarea in perioada de lactatie trebuie sa se faca in doze minime (pana la 10 mg tiamazol / zi).

Administrare

In functie de gravitatea hipertiroidiei - doza initiala este de 4-8 tablete Thyrozol 5 / zi (20-40 mg tiamazol / zi), timp de 3-6 saptamani. Doza poate fi redusa apoi la o doza de intretinere de 4-2-1 tablete Thyrozol 5 / zi (20-10-5 mg tiamazol / zi). incepand cu aceste doze se recomanda in asociere cu hormoni tiroidieni (de ex. 1 tableta de Euthyrox 100 / zi). Alternative: Monoterapia cu 1/2-2 tablete Thyrozol 5 / zi (2,5-10 mg tiamazol / zi). In sarcina: Tiamazol-ul se va administra intr-o doza minima - de ex. 1/2-2 tablete Thyrozol 5 / zi (2,5-10 mg tiamazol / zi), fara a se asocia cu hormoni tiroidieni. Administrarea preoperatorie: -4-8 tablete Thyrozol 5 / zi (20-40 mg tiamazol / zi) - pana se va remite hipertiroidia. Pentru a se scurta perioada dinainte de interventia chirurgicala, se va administra Thyrozol 5 in asociere cu un beta-blocant sau cu un preparat cu iod. inainte de terapia cu iod radioactiv, se vor administra: 4-8 tablete Thyrozol 5 / zi (20-40 mg tiamazol / zi). Dupa terapia cu iod radioactiv 4-2-1 tablete Thyrozol 5 / zi (20-10 la 5 mg tiamazol / zi), in functie de simptomatologie, pana la instalarea efectului iodului radioactiv. Tratament antitiroidian de intretinere: - 1/2-2 tablete de Thyrozol 5 / zi (2,5-10 mg tiamazol / zi) cu sau fara o doza mica de levotiroxina. Tratamentul profilactic al hipertiroidiei latente inainte de expunerea la iod: - 4-8 tablete de Thyrozol 5 / zi (20-40 mg tiamazol / zi) in asociere cu levotiroxina. Tabletele se vor lua nemestecate, cu putin lichid, dupa masa. Doza zilnica poate fi impartita in 2-3 doze sau poate fi administrata intr-o doza unica. Tratamentul va dura in general intre 6 luni si 2 ani. in perioada de pregatire preoperatorie Thyrozol 5 va fi administrat pana in ziua operatiei. Cand se administreaza ca pregatire pentru terapia cu iod radioactiv - Thyrozol 5 se va opri cu 7 zile inainte de administrarea de iod si se va relua dupa 10 zile de la terapia cu iod radioactiv pe o perioada de 2-4 luni - pana la instalarea efectului. in tratamentul profilactic, inainte de expunerea la iod, durata administrarii depinde de timpul de eliminare din organism a substantei ce contine iod.

Reactii adverse

Alergiile cutanate (prurit, exantem, urticarie) sunt observate rar. Rar, febra medicamentoasa, hipogeuzie, agranulocitoza. Acestea pot apare chiar la saptamani sau luni de la inceperea tratamentului si pot conduce la necesitatea intreruperii administrarii medicamentului. in cazuri izolate mai pot apare urmatoarele: artrita, icter (colestatic) sau hepatita toxica, limfadenopatie generalizata, edem acut al glandelor salivare, trombocitopenie, neurita, polineuropatii, lupus eritematos medicamentos. Pacientii trebuie informati inainte de inceperea tratamentului asupra manifestarilor agranulocitozei (stomatita, faringita, febra). in caz de aparitie a acestor manifestari, tratamentul trebuie oprit imediat si trebuie efectuata imediat hemograma. Supradozajul poate induce un hipotiroidism clinic sau subclinic si o marire a gusei datorita cresterii nivelului de TSH. in consecinta, este indicata reducerea dozelor, dupa ce pacientul devine eutiroidian. Se poate administra aditional levotiroxina. Cand secretia de TSH este suprimata, marirea de volum a gusei in timpul tratamentului cu tiamazol este o consecinta a bolii de baza si nu poate fi prevenita prin administrarea de levotiroxina. Prezenta sau agravarea unei oftalmopatii este independenta de evolutia bolii tiroidiene si nu poate fi privita ca efect secundar al tratamentului cu tiamazol condus corect. Rar, poate apare o hipotiroidie tardiva dupa tratamentul cu antitiroidiene de sinteza. Aceasta poate fi privita ca o consecinta a procesului inflamator si degenerativ al parenchimului tiroidian, proces ce apare in cadrul bolii de baza.

Supradozaj

Supradozajul determina marirea gusei si hipotiroidie. Acestea au ca urmare necesitatea reducerii imediate a dozei de tiamazol si administrarea de levotiroxina.

Ambalaj

50 comprimate filmate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro