RETETA

        
        
        
        

Propafenon AL 150mg x 20cp.film

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Aliud Pharma Germania

Substanta activa

Propafenonum

Compozitie

Un comprimat filmat contine clorhidrat de propafenona 150 mg si excipienti: celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal, polividona, amidon de porumb, amidon de porumb modificat, stearat de magneziu, macrogol 6000, laurilsulfat de sodiu, hipromeloza, talc, dioxid de titan (E 171).

Indicatii

Propafenona este indicata ca tratament si profilaxie in: - tahiaritmii supraventriculare: tahicardie jonctionala, tahicardie supraventriculara din sindromul WPW, fibrilatie atriala paroxistica - tahicardie ventriculara simptomatica severa ce pune in pericol viata bolnavului

Contraindicatii

Propafenon AL 150 nu trebuie utilizat in urmatoarele situatii: - hipersensibilitate (alergie) la propafenona sau la oricare dintre excipienti - insuficienta cardiaca congestiva - soc cardiogen (cu exceptia celui produs de aritmie) - bradicardie severa - infarct miocardic, cu exceptia cazului in care aritmia ventriculara pune in pericol viata - tulburari de conducere la nivelul nodului sinoatrial, nodului atrioventricular si intraventriculare - boala nodului sinusal - hipotensiune arteriala severa - tulburari electrolitice (de exemplu tulburari ale potasiemiei) - afectiuni respiratorii obstructive severe - miastenia gravis

Precautii

La pacientii cu pacemaker se va tine cont de posibilitatea ca propafenona sa creasca pragul de declansare. Trebuie monitorizata functia pacemaker-ului cardiac. Pacientii tratati cu propafenona trebuie informati ca nu s-a dovedit o crestere a sperantei de viata ca urmare a tratamentului aritmiilor cardiace cu nici unul din medicamentele antiaritmice din clasa I.

Sarcina

In timpul sarcinii si alaptarii, medicamentele pot fi utilizate numai la indicatia precisa a medicului; propafenona nu este recomandata in aceste situatii.

Administrare

Informatiile prezentate mai jos sunt generale; este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie Propafenon AL 150 altfel. Va rugam urmati cu strictete aceste indicatii pentru a putea beneficia de tratamentul cu Propafenon AL 150 in conditii de eficienta maxima si cu reactii adverse minime. Tratamentul aritmiilor ventriculare trebuie efectuat numai in unitati spitalicesti dotate cu echipament de urgenta si de monitorizare, sub supraveghere cardiaca atenta. In timpul tratamentului sunt necesare investigatii la intervale regulate (de exemplu electrocardiograma - EKG - o data pe luna, EKG Hotter la fiecare 3 luni si, daca este necesar, EKG de efort). Schema de tratament trebuie reconsiderata daca anumiti parametrii se deterioreaza, de exemplu: largirea complexului QRS cu mai mult de 25%, prelungirea intervalului QT cu mai mult de 25% fata de valorile normale, prelungirea intervalului PQ cu mai mult de 50% fata de normal, daca intervalul QT se scurteaza cu mai mult de 500 ms alungirea intervalului QT cu mai mult de 500 ms sau daca incidenta sau severitatea aritmiei cardiace cresc. Schema de tratament trebuie stabilita pentru fiecare caz in parte. Doza recomandata pentru un pacient de 70 kg este de 450-600 mg propafenona (3-4 comprimate filmate Propafenon AL 150) pe zi, administrata oral, in 2-3 prize. In cazuri individuale, doza zilnica poate fi crescuta la 900 mg propafenona (2 comprimate filmate Propafenon AL 150 de 3 ori pe zi). Pentru pacientii cu greutate corporala mai mica, este indicata reducerea corespunzatoare a dozelor. In cazuri exceptionale, doza zilnica recomandata mai sus poate fi crescuta la intervale de 3-4 zile, dar numai daca se asigura monitorizarea cardiaca. Doza de intretinere va fi stabilita in functie de modificarile EKG si de tensiunea arteriala, care va fi masurata regulat in perioada initiala a tratamentului. Pentru pacientii varstnici, la care functia ventriculului stang este redusa semnificativ (FEVS < 35 %) sau la cei cu cardiomiopatie, initierea tratamentului trebuie facuta cu deosebita atentie, iar dozele trebuie crescute progresiv. Aceeasi atentie este necesara si in timpul tratamentului de intretinere. Cresterea dozelor la acesti pacienti se va face la intervale de 5-8 zile. In cazul pacientilor cu insuficienta hepatica si/sau cu afectiuni renale, dozele uzuale pot duce la supradozaj. De aceea, pentru dozarea adecvata a Propafenon AL 150 sunt recomandate monitorizarea atenta a EKG si determinarea periodica a concentratiei plasmatice a propafenonei. Comprimatele filmate de Propafenon AL 150 se vor inghiti intregi, fara a fi supte sau sfaramate, cu putin lichid, dupa mese. Durata tratamentului va fi stabilita de medicul specialist.

Reactii adverse

In special dupa doze initiale mari, pot sa apara tulburari gastro-intestinale: diminuarea apetitului alimentar, greata, varsaturi, senzatie de balonare, constipatie, uscaciunea gurii, gust amar. De asemenea, pot sa apara parestezii (furnicaturi), tulburari de vedere si ameteli. Ocazional, mai ales la pacientii varstnici cu disfunctie miocardica, pot sa apara tulburari circulatorii cu hipotensiune arte???riala ortostatica. Uneori pot sa apara efecte proaritmice care compromit functia cardiaca si pot produce chiar stop cardiac. Aceste efecte proaritmice se manifesta prin bradicardie, bloc sinoatrial, bloc atrioventricular, bloc intraventricular sau tahicardie ventriculara. Foarte rar, pot sa apara flutter sau fibrilatie atriala. Insuficienta cardiaca poate fi agravata. S-au observat rar: astenie fizica, cefalee, tulburari psihice (de exemplu anxietate, dezorientare, neliniste, cosmaruri si tulburari de somn), simptome extrapiramidale, reactii alergice cutanate (de exemplu eritem, prurit, exantem, urticarie). Exceptional, au fost semnalate convulsii dupa administrarea dozelor mari. Au fost raportate cazuri de bronhospasm la pacientii cu antecedente. Foarte rar pot sa apara fenomene de colestaza si/sau afectare hepatica. In cazuri izolate, dupa tratament cu doze mari de propafenona, s-a observat disfunctie erectila si scaderea numarului de spermatozoizi. Aceste manifestari sunt reversibile la oprirea tratamentului. In cazuri izolate, s-au observat cresteri ale titrului anticorpilor antinucleari, sindrom lupoid, leucopenie, granulocitopenie, trombocitopenie, fenomene reversibile la intreruperea tratamentului. Au fost semnalate cazuri izolate de agranulocitoza. Sensibilitatea si pragul de declansare ale pacemaker-ului cardiac se pot modifica in timpul tratamentului cu propafenona. De aceea, trebuie monitorizata si reprogramata functionarea pacemaker-ului. Daca apar reactii adverse, chiar daca nu au fost amintite mai sus, informati de urgenta medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Ambalaj

Cutie cu 20 comprimate filmate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro