RETETA

        
        
        
        

Imovane 7,5mg x 20cp.film

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Sanofi-aventis Franta

Acest medicament se foloseste pentru tratamentul insomniei la adulti.

Substanta activa

zopiclona

Compozitie

Imovane®, 7,5 mg, comprimate filmate: Substanta activa este zopiclona. Excipienti: Nucleu: lactoza, hidrogenofosfat de calciu, amidon de grau, amidon de sodiu glicolat, stearat de magneziu.

Grupa farmaceutica

hipnotice si sedative

Indicatii

Acest medicament se foloseste pentru tratamentul insomniei la adulti.

Contraindicatii

Nu luati Imovane® daca aveti: -hipersensibilitate la zopiclona sau la oricare dintre excipienti -hipersensibilitate sau intoleranta la gluten, datorita prezentei amidonului de grau (gluten) -insuficienta respiratorie -insuficienta hepatica severa -sindrom de apnee in timpul somnului -miastenie gravis Acest medicament nu este, in general recomandat, in urmatoarele situatii: -copii sub 15 ani -in asociere cu alcoolul -in cursul perioadei de alaptare Daca aveti nelomuriri, cereti sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastra.

Precautii

Daca in cursul utilizarii repetate a medicamentului sesizati o oarecare scadere a eficacitatii acestuia, nu trebuie sa cresteti doza. Intreruperea brusca a tratamentului poate provoca un rebound al insomniei, respectiv aparitia, intr-o maniera exagerata, a insomniei care a necesitat tratamentul. Acest fenomen este tranzitoriu: respectati indicatiile medicului dumneavoastra. Utilizarea acestui medicament poate determina dependenta fizica si psihica daca doza si/sau durata tratamentului recomandate de medic nu sunt strict respectate. In caz de dependenta psihica, intreruperea brusca a tratamentului poate determina aparitia simptomelor de sevraj: insomnie, cefalee, anxietate, agitatie, confuzie, iritabilitate. In cazurile severe pot sa apara: pierderea contactului cu realitatea, tulburari de personalitate, halucinatii, convulsii, hipersensibilitate la lumina, zgomot sau la oricare contact fizic, senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor. Acest medicament poate fi cauza unor tulburari de memorie. Acestea apar, de regula, in orele imediat urmatoare administrarii medicamentului. De aceea se recomanda sa luati acest medicament imediat inainte de culcare si sa va asigurati toate conditiile necesare unui somn suficient de lung. La anumiti pacienti, mai ales la persoane varstnice, acest medicament poate provoca efecte contrare celor dorite: - agravarea insomniei, cosmaruri - nervozitate, iritabilitate, agresivitaLe, accese colerice - idei delirante, halucinatii, tulburari de comportament Daca apare oricare dintre aceste efecte, intrerupeti administrarea si consultati imediat medicul. Daca insomnia persista dupa 4 saptamani de tratament, consultati medicul care va reevalua diagnosticul si tratamentul. Consumul de alcool concomitent cu administrarea de zopiclona creste riscul de alterare a capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este strict recomandat sa evitati consumul de alcool in timpul tratamentului cu zopiclona.

Atentionari

Informati medicul daca suferiti de boli hepatice, respiratorii sau renale. Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastra. Puteti sa luati Imovane® impreuna cu alte medicamente? Pentru a evita posibile interactiuni intre diferite medicamente, in special cu eritromicina si cu medicamente care contin alcool, informati regulat medicul sau farmacistul dumneavoastra despre orice alt tratament pe care il urmati. Puteti sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timp ce luati Imovane®? Somnolenta, tulburarile de memorie, dificultatile de concentrare, tulburarile vizuale si musculare pot altera capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Acest risc este crescut de consumul concomitent de alcool; daca consumati alcool in timpul tratamentului, nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje. Daca durata somnului este insuficienta, acest risc este cu atat mai mare.

Sarcina

Utilizarea acestui medicament nu este recomandata, din masuri de precautie, in primul trimestru de sarcina. Utilizarea acestui medicament in ultimul trimestru de sarcina expune nou-nascutul la tulburari neurologice si respiratorii la nastere, ca si la un eventual sindrom de sevraj. Deaceea, se recomanda sa evitati, pe cat posibil, utilizarea Imovane® in aceasta perioada. In situatia, in rare medicamentul v-a fost prescris pana in momentul nasterii, este necesara o atenta supraveghere medicala a nou-nascutului. Alaptarea Acest medicament trece in laptele matern; in consecinta, daca administrarea acestui medicament este indispensabila, trebuie sa intreruperi alaptarea. Se recomanda sa cereti intotdeauna sfatul medicului sau farmacistului inainte de a incepe sa luati un medicament in timpul sarcinii sau alaptarii.

Administrare

CUM SE UTILIZEAZA IMOVANE®? Adulti sub 65 de ani: 1 comprimat a 7,5 mg pe zi Adulti peste 65 de ani sau cu insuficienta hepatica sau insuficienta respiratorie: 1/2 comprimat pe zi Pacienti cu insuficienta renala: tratamentul se va initia cu 1/2 comprimat pe zi. Nu luati mai mult de 1 comprimat a 7,5 mg pe zi. Nu este recomandata utilizarea Imovane® la copii. Respectati intotdeauna cu strictete prescriptia medicului. Mod de administrare Cale de administrare orala. Luati medicamentul imediat inainte de culcare pentru a evita aparitia reactiilor adverse. Durata tratamentului Durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil, de la cateva zile pana la cateva saptamani. Daca insomnia persista mai mult de 4 saptamani, cereti sfatul medicului dumneavoastra. Respectati intotdeauna cu strictete prescriptia medicului. Daca ati utilizat mai mult Imovane® decat ar trebui in caz de supradozaj sau intoxicatie accidentala, adresati-va imediat medicului.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, si acesta poate produce, la anumite persoane, efecte nedorite, mai mult sau mai putin suparatoare. Cel mai frecvent efect suparator este gustul amar. Celelalte efecte pot sa apara mai ales in ora imediat ulterioara administrarii medicamentului. De aceea este necesar sa luati medicamentul imediat inainte de culcare pentru a diminua riscul aparitiei acestora: - Somnolenta diurna reziduala, dificultati de concentrare, confuzie, cefalee, ameteli, astenie, vertij, slabiciune musculara si exceptional, ataxie, diplopie; - Tulburari gastro intestinale (dispepsie, greata, senzatie de gura uscata) - Reactii alergice sau cutanate de tip prurit, rash. Angioedemul si/sau socul anafilactic au fost foarte rar raportate. - Reactii paradoxale si de tip psihiatric (vezi Atentionari si precautii speciale): cosmaruri, iritabilitate, halucinatii, agresivitate, comportament inadecvat, posibil asociate cu amnezie. - Amnezie anterograda: o amnezie anterograda poate surveni la doze terapeutice. Riscul aparitiei acesteia creste cu doza. Poate fi acompaniata in unele cazuri cu tulburari de comportament. - Tulburari ale libidoului - Dependenta - Sindrom de sevraj la intreruperea brusca a tratamentului (vezi pct. Atentionari si precautii speciale) - Cresterea usoara/moderata a transaminazelor serice si/sau fosfatazei alkaline a fost foarte rar raportata.

Pastrare

CUM SE PASTREAZA IMOVANE? A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Imovane® se prezinta sub forma de comprimate filmate de 7,5 mg, Imovane® este ambalat dupa cum urmeaza: cutie cu 20 comprimate filmate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro