RETETA

        
        
        
        

Gluconat de calciu 10ml x 5fi (Zentiva)

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Zentiva SA Romania

Compozitie

10 ml soluţie injectabilă conţin gluconat de calciu pro injectione 950 mg şi excipienţi: zaharat de calciu, clorură de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmaceutica

Suplimente minerale, calciu, preparate cu calciu.

Indicatii

Tratament de urgenţă în caz de: - hipocalcemie; - tetanie hipocalcemică; - rahitism hipocalcemic: după faza iniţială a tratamentului calciul injectabil poate fi utilizat în perfuzie, în asociere cu tratamentul specific cu vitamina D.

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la gluconat de calciu sau la oricare dintre excipienţii medicamentului. - Hipercalcemie. - Hipercalciurie. - Tratament concomitent cu digitalice

Precautii

A nu se administra pe cale subcutanată sau intramusculară. Tratamentul se va supraveghea prin monitorizarea calcemiei, eventual electrocardiogramei. Administrarea medicamentului se va face în clinostatism. Dacă gluconatul de calciu se administrează nediluat, injectarea trebuie să fie extrem de lentă (10 ml în 10 – 15 min.). Dacă în fiolă apare un precipitat, medicamentul nu trebuie utilizat.

Interactiuni

Interacţiuni contraindicate Digitalice: în cazul utilizării concomitente pot apare tulburări de ritm grave cu potenţial letal. Interacţiuni de luat în considerare - Diuretice tiazidice: risc de hipercalcemie prin diminuarea eliminării urinare a calciului. - Asocierea cu formele minerale ale fosforului care ar putea antrena formarea unor precipitate este contraindicată. Doar asocierile unde fosforul este legat la un anion organic pot fi utilizate.

Atentionari

Sarcina şi alăptarea În clinică nu a fost evidenţiat nici un efect malformativ sau fetotoxic particular. Experienţa clinică privind utilizarea calciului injectabil la gravide este insuficientă pentru a exclude orice risc. De aceea calciul injectabil nu trebuie utilizat la gravide decât dacă este absolut necesar după analiza raportului risc potenţial fetal/beneficiu matern. Datorită trecerii calciului în laptele matern, alăptarea trebuie evitată în timpul administrării medicamentului.

Administrare

Medicamentul se administrează în bolus, lent sau în perfuzie intravenoasă. 10 ml soluţie injectabilă conţin 90 mg calciu elemental. Adulţi În funcţie de gradul urgenţei: - se administrează 90 -180 mg calciu elemental (1 – 2 fiole Gluconat de calciu) intravenos lent (10 -15 min.) - apoi (sau începând direct în acest mod) se administrează 1 – 2 mg calciu elemental/kg/oră în perfuzie. Copii şi sugari În general se administrează 50 mg calciu elemental/kg/24 ore, în perfuzie. În caz de extremă urgenţă, se administrează 5 mg calciu elemental/kg intravenos lent (diluând un ml soluţie injectabilă în 5 ml soluţie izotonică), în 10 – 15 min.

Reactii adverse

??n caz de perfuzii prelungite, exist? riscul calcific?rilor vasculare subcutanate sau viscerale. ??n cazul extravaz?rii, exist? riscul necrozei tisulare.

Supradozaj

Manifestările unei hipercalcemii sunt la nivel cardiovascular (hipertensiune arterială, tulburări vasomotorii, tulburări de ritm cu posibilă oprire cardiacă şi generale (poliurie, polidipsie, vărsături, deshidratere). Este necesară oprirea tratamentului cu calciu şi rehidratare, iar dacă hipercalcemia este severă, reanimarea într-un serviciu specializat.

Pastrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 fiole din sticlă incoloră, cu inel de rupere sau cu punct de rupere, a câte 10 ml soluţie injectabilă.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro