RETETA

        
        
        
        

Euthyrox 25mcg 4bl PP/Al x 25cp

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Merck KGaA Germania

Tratamentul gusii benigne eutiroidiene in special la adulti, atunci cand terapia cu iod nu este indicata. Prevenirea reaparitiei gusii dupa operatiile de mixedem (profilaxia gusii recidivante) in conditiile unei functii tiroidiene normale

Compozitie

Un comprimat contine levotiroxina sodica 25 µg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, gelatina, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.

Grupa farmaceutica

Hormoni tiroidieni

Indicatii

Tratamentul gusii benigne eutiroidiene in special la adulti, atunci cand terapia cu iod nu este indicata; Prevenirea reaparitiei gusii dupa operatiile de mixedem (profilaxia gusii recidivante) in conditiile unei functii tiroidiene normale, in functie de statusul hormonal postoperator: - tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) in hipotiroidie; - in tumorile (maligne) tiroidiene, pentru supresia proliferarii neoplazice; - adjuvant in tratamentul antitiroidian al hipertiroidiei.

Contraindicatii

Cand nu aveti voie sa utilizati Euthyrox 25? Euthyrox 25 nu trebuie administrat in caz de hipersensibilitate la levotiroxina sodica sau la oricare dintre componentii produsului. In cazul unei hiperfunctii tiroidiene de orice cauza Exceptie: ca terapie de asociere cu antitiroidiene de sinteza in tratamentul hipertiroidiei, dupa obtinerea starii de eutiroidie. Nu este indicata aceasta asociere in timpul sarcinii. In caz de insuficienta corticosuprarenaliana netratata si insuficienta hipofizara netratata. Tratamentul cu Euthyrox nu trebuie initiat in infarct acut de miocard, miocardita acuta sau pancardita acuta (inflamarea straturilor peretelui cardiac). Datorita continutului in lactoza, bolnavii cu afectiuni ereditare rare cum sunt intoleranta la galactoza, deficitul de lactaza Lapp sau malabsorbtia glucoza - galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Precautii

Ce masuri de precautie trebuie luate? inainte de initierea tratamentului cu hormoni tiroidieni, este necesara excluderea urmatoarelor boli: cardiopatia ischemica (deficit functional al vaselor sanguine ale inimii), angina pectorala, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, insuficienta hipofizara si corticosuprarenaliana, adenoamele autonome tiroidiene. In cazul unei hipotiroidii provocate de o imbolnavire a hipofizei (hipotiroidie secundara), este necesara identificarea cauzei acesteia inainte de initierea tratamentului cu hormoni tiroidieni si, in cazul prezentei simultane a unei eventuale insuficiente corticosuprarenaliene compensate, este necesara initierea tratamentului corespunzator. Daca se suspecteaza leziuni tiroidiene autonome, este necesara efectuarea unui test la TRH (hormon eliberator tiroidian) sau a unei scintigrafii de supresie (explorare radiologica). La pacientele cu hipotiroidie aflate in postmenopauza, care prezinta un risc crescut de osteoporoza (reducerea masei osoase), este necesar un control strict al functiei tiroidiene, pentru a se evita cresterea concentratiilor sanguine de Euthyrox. Levotiroxina nu trebuie administrata in statusurile hipertiroidiene, cu exceptia cazurilor in care este folosita ca adjuvant in tratamentul antitiroidian al unei hipertiroidii. In cazul schimbarii preparatului in timpul tratamentului cu Euthyrox, este necesara supravegherea parametrilor de laborator si a raspunsului la tratament in vederea ajustarii la nevoie a dozelor.

Interactiuni

Ce alte medicament influenteaza efectul Euthyrox 25? Colestiramina si colestipolul (utilizate pentru reducerea grasimilor din sange) inhiba absorbtia levotiroxinei in organism. De aceea, Euthyrox 25 trebuie administrat dupa 4-5 ore de la administrarea colestiraminei sau a colestipolului. Date din literatura de specialitate arata ca preparatele pe baza de aluminiu (antiacide, sucralfat), fier si carbonat de calciu pot diminua efectul Euthyrox 25. De aceea, Euthyrox 25 trebuie administrat cu cel putin 2 ore inainte de administrarea acestor medicamente. Administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente poate duce la accentuarea efectului Euthyrox: salicilati (analgezice si antitermice), dicumarol (inhibitor al coagularii sangelui), clofibrat (utilizat pentru reducerea grasimilor din sange), fenitoina (anticonvulsivant). Administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente poate duce la diminuarea efectului Euthyrox: propiltiouracil (utilizat in bolile tiroidiene), glucocorticoizi (hormoni corticosuprarenalieni), blocante ß-adrenergice (utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale), amiodarona (reglator al ritmului cardiac). Din cauza continutului sau foarte ridicat de iod, amiodarona (reglator al ritmului cardiac) poate provoca atat o hiperfunctie, cat si o hipofunctie tiroidiana. Este necesara prudenta in special in gusa nodulara care poate prezenta arii autonome posibil necontrolate. Sertralina (antidepresiv) si clorochina/proguanilul (antimalarice) reduc eficacitatea levotiroxinei si provoaca o crestere a nivelurilor de TSH (hormon stimulator tiroidian). Barbiturieele (somnifere) si alte substante cu efect inductor enzimatic hepatic pot accentua metabolizarea hepatica a levotiroxinei, ducand astfel la diminuarea efectului acesteia. Cum influenteaza Euthyrox 25 actiunea altor medicamente? Levotiroxina poate accentua actiunea anumitor substante anticoagulante (derivatii cumarinici) si inhiba actiunea insulinei si a antidiabeticelor orale. In cazul unui tratament concomitent cu astfel de subsante si levotiroxina, medicul dumneavoastra va trebui sa controleze, in special la debutul tratamentului, valorile parametrilor coagularii si ale glicemiei si sa ajusteze, daca este cazul, doza medicamentelor anticoagulante sau a insulinei si antidiabeticelor orale. Va rugam retineti ca aceste precizari pot fi valabile si in cazul in care administrarea acestor medicamente a incetat de scurt timp.

Atentionari

In prezenta cardiopatiei ischemice (deficit functional al vaselor sanguine ale inimii), a insuficientei cardiace sau a tulburarilor de ritm cardiac de tip rapid, este obligatorie prevenirea oricarei hiperfunctii tiroidiene (fie si usoara) determinate de levotiroxina. Ce trebuie luat in considerare la copiii si la persoanele in varsta? Euthyrox 25 trebuie dozat cu precautie la persoanele in varsta. Trebuie aleasa o doza initiala mica si apoi crescuta la intervale mai mari, sub controlul repetat al hormonilor tiroidieni.

Sarcina

Ce trebuie sa luati in considerare in timpul sarcinii si alaptarii? In timpul sarcinii si alaptarii este importanta administrarea cu consecventa a hormonilor tiroidieni. in timpul graviditatii nu este,insa, indicata asocierea hormonilor tiroidieni cu antitiroidiene de sinteza in tratamentul hipertiroidiei deoarece, asocierea de levotiroxina poate face necesara cresterea dozei de antitiroidiene de sinteza. Fata de levotiroxina, antitiroidienele de sinteza traverseaza bariera feto-placentara si pot provoca la fat o hipofunctie tiroidiana.

Administrare

Indicatiile de mai jos se limiteaza la cazurile in care medicul dumneavoastra nu v-a prescris in olt mod Euthyrox 25. Va rugam sa respectati instructiunile de administrare, deoarece in caz contrar Euthyrox 25 nu poate actiona corect. Euthyrox 25 contine 25 µg levotiroxina sodica. Pentru individualizarea tratamentului, exista la dispozitie comprimate cu un continut gradat de 25 µg, 50 µg, 100 µg, 150 µg si 200 µg levotiroxina sodica, astfel incat administrarea unui singur comprimat pe zi sa fie, in general suficienta. Cat de des si in ce cantitate trebuie sa utilizati Euthvrox 25? Doza zilnica individuala trebuie stabilita prin explorari clinice si de laborator. La pacientii varstnici, la cei cu cardiopatie ischemica, precum si la cei cu hipotiroidie severa sau de lunga durata, este necesara prudenta la initierea tratamentului cu hormoni tiroidieni. Se va incepe cu o doza initiala mica (de exemplu, 12,5 µg levotiroxina sodica pe zi), care va fi apoi crescuta lent si la intervale lungi de timp (de exemplu, doze de cate 12,5 µg levotiroxina sodica la fiecare 14 zile) in conditiile verificarii frecvente a concentratiei hormonilor tiroidieni. Experienta a demonstrat ca dozele scazute sunt suficiente la pacientii cu greutate corporala mica sau la cei cu gusa difuza mare. Daca medicul nu prescrie altfel, in general sunt valabile urmatoarele reguli de stabilire a dozelor: Indicatie Doza recomandata (µg levotiroxina sodica pe zi) Gusa benigna eutiroidiana 75-200 (de exemplu 3-8 comprimate Euthyrox 25 zilnic) Prevenirea reaparitiei gusii 75-200 (de exemplu 3-8 comprimate Euthyrox 25 zilnic) dupa operatiile de mixedem (profilaxia gusii recidivante) in conditiile unei functii tiroidiene normale Tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) in hipotiroidie La adulti: - Doza initiala 25-50 (de exemplu, 1-2 comprimate Euthyrox 25 zilnic) - Doza de intretinere 100-200 (de exemplu 4-8 comprimate Euthyrox 25 zilnic) Tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) in hipotiroidie Sugari (lunile 1-12 de viata): Nascuti la termen -initial 50 (respectiv 2 comprimate Euthyrox 25 zilnic) -apoi 25 (respectiv 1 comprimat Euthyrox 25 zilnic) (dozaj adaptat dozarilor hormonale) Prematuri 12,5-25 (respectiv 1/2-1 comprimat Euthyrox 25 zilnic) (coresp.la 8-10 µg levotiroxina/kg) Copii mici (a 13-24-a luna de viata) -nascuti la termen 50-75 (respectiv 2-3 comprimate Euthyrox 25 zilnic) -prematuri 25-50 (respectiv 1-2 comprimate Euthyrox 25 zilnic) (coresp. la 6-8 µg levotiroxina/kg) Copii (intre 3-5 ani) 75 (respectiv 3 comprimate Euthyrox 25 Zilnic) Nota La copiii sanatosi trebuie sa se inceapa tratamentul cu doza de intretinere, la adulti doza se va creste progresiv. In tumorile maligne tiroidiene, 150-300 (respectiv, 6-12 comprimate Euthyrox 25 zilnic) pentru supresia proliferarii neoplazice Adjuvant in tratamentul 50-100 (de exemplu, 2-4 comprimate Euthyrox 25 zilnic) antitiroidian al hipertiroidiei Cum si cand trebuie sa utilizati Euthyrox 25? Doza zilnica totala se administreaza dimineata pe stomacul gol. Cu cel putin 1/2 de ora inainte de micul dejun; comprimatele se inghit intregi, cu suficient lichid (de exemplu, jumatate de pahar cu apa). La sugari, doza zilnica va fi administrata cu cel putin 1/2 de ora inainte de prima masa a zilei. Comprimatele vor fi zdrobite in putina apa, suspensia fina rezultata (care trebuie preparata pe loc pentru fiecare administrare) fiind amestecata apoi cu ceva mai mult lichid. Cat timp trebuie sa utilizati Euthyrox 25? Durata administrarii: de obicei, toata viata in hipotiroidie, dupa interventiile chirurgicale de extirpare a unei tumori maligne tiroidiene si pentru prevenirea reaparitiei gusii dupa operatiile de mixedem (profilaxia gusii recidivante) in conditiile unei functii tiroidiene normale. Durata tratamentului adjuvant in hipertiroidii este conditionata de durata administrarii tratamentului antitiroidian. In gusa benigna eutiroidiana, este necesar un tratament cu durata intre 6 luni si 2 ani. Pentru evitarea reaparitiei gusii, se recomanda o profilaxie cu iod in doze mici (100-200 pg pe zi) dupa reducerea volumului gusii. Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic.

Reactii adverse

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul tratamentului cu Euthyrox 25? In conditiile administrarii conform recomandarilor, nu sunt de asteptat reactii adverse in timpul tratamenului cu Euthyrox 25. in situatii individuale, daca doza nu este tolerata sau in caz de supradozaj, in special daca doza este crescuta rapid la inceputul tratamentului, pot sa apara semnele tipice ale unei hiperfunctii tiroidiene, de exemplu cresterea frecventei cardiace, palpitatii, tulburari de ritm cardiac, dureri retrosternale de tip anginos, dureri de cap, slabiciune si crampe musculare, intoleranta la caldura, febra, varsaturi, tulburari menstruale, tremuraturi, neliniste, insomnie, transpiratii abundente, pierdere in greutate, diaree. Va rugam informati medicul dumneavoastra sau farmacistul in cazul aparitiei oricarei reactii adverse chiar si dintre cele care nu sunt prezentate in acest prospect. Ce masuri pot fi luate pentru combaterea reactiilor adverse? Dupa prezentarea la medic, doza zilnica poate fi redusa sau administrarea comprimatelor poate fi intrerupta pentru cateva zile. Imediat dupa remiterea reactiilor adverse, tratamentul poate fi reluat sub supravegherea atenta a dozelor.

Supradozaj

Ce este de facut in cazul in care ati utilizat Euthyrox 25 in cantitati prea mari (supradozaj intentionat sau involuntar)? In caz de supradozaj, pot sa apara semnele si simptomele tipice ale unei hiperfunctii tiroidiene: palpitatii, anxietate, agitatie si miscari involuntare (hiperkinezie). In cazul aparitiei acestor simptome, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Cum trebuie sa procedati in cazul in care ati utilizat o cantitate prea mica sau ati omis o doza de Euthyrox 25? Daca ati utilizat prea putine comprimate la o administrare, sau daca ati omis o doza, nu utilizati doza omisa la urmatoarea administrare, ci respectati ritmul prestabilit. in nici un caz tratamentul stabilit dc medic nu poate fi modificat sau intrerupt fara avizul acestuia. Cum trebuie sa procedati in cazul unei intreruperi temporare sau renuntarii premature la tratament? Succesul tratamentului impune administrarea regulata de Euthyrox 25 in dozele prescrise. intreruperea sau renuntarea prematura la tratament poate avea ca rezultat reaparitia simptomelor de boala, in. functie de particularitatile fiecarei afectiuni preexistente.

Pastrare

Cum trebuie pastrat Euthvrox 25? Va rugam pastrati Euthyrox 25 in ambalajul original, la temperaturi sub 25ºC. A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 4 blistere din PP/Al a cate 25 comprimate.

Opinia cumparatorului:

Roxana Metea|2011-10-06

acest medicament nu-l mai gasesc in farmacii. imi puteti recomanda in Prahova unde pot gasi?

FarmaBlu|2011-10-07

Momentan lipseste de la depozite

mariana|2011-10-16

ce facem in situatia in care nu vom mai gasi eutirox in farmacii?

FarmaBlu|2011-10-19

In loc de Euthyrox se gaseste L-thyroxin doar de 100mg.

alexandra|2011-10-21

pentru cat timp nu se va gasi euthyrox-ul? Nu se mai importa sau fabrica? E aiurea, sunt multe persoane cu probleme si depindeau de acest medicament iar medicii il prefera atunci cand prescriu, din pacate nici L-thyroxin nu se mai gaseste, epuizandu-se stocurile de euthyrox s-a cumparat echivalentul lui, insa eu am nevoie de o pastila si jumatate de 25 mg, la 100 de mg trebuie s-o maruntesc...offf

farmablu|2011-10-21

Ne pare rau dar nu avem informatii in acest sens dar cu siguranta ca va fi in curand pe piata un inlocuitor

iulia|2011-10-25

se poate comanda online din strainatate? sau e nevoie de reteta?

FarmaBlu|2011-10-26

E nevoie de reteta,dar momentan lipseste acest medicament din farmacii.

divraciul|2011-10-26

cand apare euthyrox,am nevoie urgenta de el

FarmaBlu|2011-10-26

Momentan nu avem informatii

denisa|2011-11-09

as dori sa stiu daca sunt sanse acum in Noiembrie (9) sa gasesc in vreo farmacie procusul Euthyrox- apreciez mult un raspuns cu detalii de unde s-ar putea procura produsul.

FarmaBlu|2011-11-11

Nu avem informatii pana in prezent

elena|2011-12-13

l-tyroxin poate fi luat in locul eutyrox?
farmacistul mi-a dat in loc de eutyrox produs similar l-tyroxin.
multumesc!

FarmaBlu|2011-12-14

L-tyroxin poate fi inlocuit cu Eutyrox deaorece amandoua contin aceeasi substanta activa:levotiroxina dar atentie la comcentratie deoarece L-tyroxin este doar de 100mg.

Lacramioara|2012-02-20

Aveti acumin farmacii Euthyrox? Nu se poate achizitiona si online? Nu sunt din Iasi si am nevoie de medicament....
Multumesc!

FarmaBlu|2012-02-28

Acest medicament nu poae fi achizitionat online,iar momentan nici nu este pe stoc

monika|2012-07-14

buna ziua, are vreo importanta daca mi sa prescris euthirox 25 mg. si eu am acasa de 50 mg. dar il tai in doua si iau jumatate?merci.

FarmaBlu|2012-07-27

Da
Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro