RETETA

        
        
        
        

BONEFOS 800MG x 60CP.FILM COMPR. FILM. 800MG BAYER SCHERING PHARM

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Bayer AG Germania

Compozitie

Un comprimat filmat conţine clodronat disodic anhidru 800 mg sub formă de clodronat disodic tetrahidrat 1000 mg şi excipienţi: nucleu - celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, acid stearic, stearat de magneziu; film – opadry Y-1-7000 (hidroxipropilmetilceluloză, macrogol 400, dioxid de titan (E 171)).

Indicatii

Bonefos este destinat tratamentului afecţiunilor osoase. Bonefos conţine ca substanţă activă clodronat disodic. Clodronatul, din punct de vedere chimic, este un bifosfonat si este un analog al pirofosfatului natural. Are o mare afinitate pentru tesuturile mineralizate, cum este osul. La acest nivel inhibă resorbţia osoasă, care poate fi crescută, în mod anormal, în patologia malignă. În consecinţă, s-a observat scăderea concentraţiei nivelului seric ridicat al calciului si scaderea riscului de fracturi la pacienţii trataţi cu Bonefos.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscută la bifosfonaţi sau la oricare dintre excipienţii produsului; tratamentul concomitent cu alţi bifosfonaţi.

Precautii

În timpul tratamentului cu Bonefos trebuie menţinută o hidratare adecvată, în special la pacienţii cu hipercalcemie sau insuficienţă renală. Administrarea intravenoasă poate determina afectare renală severă mai ales în cazul în care viteza perfuziei este prea mare sau dacă se administrează doze mai mari decât cele recomandate.

Interactiuni

Bonefos poate interacţiona cu alte medicamente. De aceea trebuie să vă informaţi medicul despre orice medicament pe care îl luaţi în mod curent sau abia începeţi să îl luaţi, indiferent dacă sunt cu sau fără prescripţie medicală. Este contraindicată administrarea concomitentă a altor bifosfonaţi. Deoarece Bonefos formează complexe puţin solubile cu cationi bivalenţi, administrarea simultană cu alimente sau medicamente care conţin cationi bivalenţi, de exemplu antiacide sau preparate cu fier, poate duce la scăderea semnificativă a biodisponibilităţii clodronatului. Aceasta poate să determine scăderea eficacităţii Bonefos. După administrarea medicamentului nu trebuie să mâncaţi, să beţi sau să luaţi alte medicamente timp de o oră. În cazul în care clodronatul este administrat concomitent cu analgezice antiinflamatoare nesteroidiene poate provoca insuficienţă renală. Asocierea cu aminoglicozide necesită prudenţă, datorită riscului mare de hipocalcemie. Utilizarea concomitentă a fosfatului de estramustină cu clodronatul a dus la creşterea concentraţiei plasmatice a fosfatului de estramustină.

Atentionari

Deoarece Bonefos se elimină pe cale renală, trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală; dozele zilnice care depăşesc 1600 mg nu trebuie administrate continuu. Copii Siguranţa şi eficacitatea administrării produsului la copii nu au fost stabilite. Vârstnici Nu este necesară ajustarea dozelor la vârstnici.

Sarcina

Sarcina şi alăptarea Nu se cunoaşte dacă clodronatul este fetotoxic, afectează reproducerea sau este excretat în laptele matern. De aceea, Bonefos nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării decât dacă avantajele terapeutice depăşesc net riscurile posibile.

Administrare

Este recomandabil ca Bonefos capsule şi comprimate filmate să fie înghiţite întregi. Comprimatul filmat de Bonefos 800 mg poate fi împărţit în două pentru a fi înghiţit mai uşor, dar jumătăţile trebuie înghiţite la aceeaşi administrare. Comprimatele nu se vor strivi sau dizolva înainte de a fi înghiţite. În cazul în care se administrează în doză unică, este de preferat ca doza de Bonefos să se ia dimineaţa, pe nemâcate, cu un pahar cu apă. Pacientul nu va mânca sau bea şi nu va lua nici un alt medicament pe cale orală, timp de o oră. Dacă doza zilnică de Bonefos se ia divizată în mai multe prize, prima doză se va lua aşa cum s-a recomandat mai sus. A doua doză trebuie luată cu mai mult de 2 ore după şi o oră înainte de a mânca, a bea (apă) sau a înghiţi un alt medicament. Produsul nu trebuie administrat cu lapte, alimente sau medicamente care conţin calciu sau alţi cationi bivalenţi, deoarece aceştia scad absorbţia intestinală a clodronatului. Pacienţi adulţi cu funcţie renală normală Doza se stabileşte individual în funcţie de indicaţia Bonefos. Doza iniţială recomandată este de 1600 mg clodronat/zi în priză unică. Dacă este necesar, doza poate fi crescută, fără a depăşi doza maximă de 3200 mg clodronat/zi. În cazul în care doza este mai mare de 1600 mg clodronat/zi, dacă este necesar ea poate fi fracţionată în 2 - 3 prize. Pacienţi adulţi cu insuficienţă renală Bonefos se elimină pe cale renală. De aceea trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală; dozele zilnice care depăşesc 1600 mg nu trebuie administrate continuu.

Reactii adverse

După administrarea pe cale orală cele mai frecvente reacţii adverse au fost cele gastro-intestinale: greaţă, vărsături şi diaree. Acestea pot să apară la aproximativ 10% dintre pacienţi Aceste tulburări sunt de intensitate uşoară şi, de obicei, apar mai frecvent la doze mari. Ocazional, clodronatul poate creşte concentraţiile plasmatice ale hormonului paratiroidian şi ale aminotransferazelor. Aceste modificări trecătoare, rareori, depăşesc dublul limitelor valorilor de referinţă ale testelor de laborator. Au fost observate, de asemenea, modificări ale concentraţiei plasmatice a fosfatazei alcaline precum şi hipocalcemie asimptomatică. În plus, s-au mai observat cazuri individuale de alterare a funcţiei respiratorii asemănătoare reacţiilor alergice la pacienţii cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic precum şi reacţii cutanate. În general aceste modificări sunt reversibile. S-au raportat proteinurie reversibilă, creşterea nivelului creatininei serice şi disfuncţie renală. Oricum, majoritatea pacienţilor sunt în fază terminală iar rolul clodronatului în disfuncţia renală nu s-a confirmat. Dacă apar reacţii adverse care nu au fost menţionate, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu clodronat. Tratamentul supradozajului este simptomatic. Trebuie asigurată hidratarea adecvată şi monitorizarea funcţiei renale şi a calcemiei.

Ambalaj

Cutie cu 60 comprimate filmate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright © 2009-2015: Farmablu.ro