RETETA

        
        
        
        

Avastin 25mg/ml-16ml conc.perf x 1fl

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Roche Diagnostics Elvetia

Compozitie

- Substanta activa este bevacizumab - Celelalte componente sunt: trehaloza dihidrat, fosfat de sodiu, polisorbat 20 si apa pentru preparate injectabile.

Actiune

Avastin este un medicament utilizat în tratamentul cancerului avansat al intestinului gros, adica al cancerului de colon sau de rect. Avastin va fi administrat în asociere cu chimioterapie care contine un medicament de tip fluoropirimidina. Avastin este, de asemenea, utilizat în tratamentul cancerului de sân metastatic. Cînd se utilizeaza la pacientii cu cancer de sân, va fi administrat împreuna cu un medicament chimioterapic numit paclitaxel. Avastin este, de asemenea, utilizat în tratamentul cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici. Avastin va fi administrat în asociere cu chimioterapie care contine saruri de platina. Avastin este, de asemenea, utilizat în tratamentul cancerului renal avansat. Când este utilizat pentru pacientii cu cancer renal, va fi administrat împreuna cu un alt tip de medicament numit interferon. Substanta activa din Avastin este un anticorp monoclonal umanizat numit bevacizumab. Anticorpii monoclonali sunt proteine care recunosc si se leaga caracteristic de alte proteine specifice din organism. Bevacizumab se leaga selectiv de o proteina numita factorul de crestere a endoteliului vascular uman (FCEV), care se gaseste în interiorul peretilor vaselor sanguine si limfatice din organism. FCEV determina cresterea vaselor sanguine în interiorul tumorii, aceste vase sanguine furnizând tumorii substante nutritive si oxigen. Odata ce bevacizumab s-a legat de FCEV, el îi opreste activitatea si are ca efect prevenirea extinderii tumorii prin blocarea cresterii vaselor de sânge care îi furnizeaza substante nutritive si oxigen.

Contraindicatii

- sunteti alergic (hipersensibil) la bevacizumab sau la oricare dintre celelalte componente ale Avastin. - sunteti alergic (hipersensibil) la medicamente obtinute din celule ovariene de hamster chinezesc (COH) sau la alti anticorpi monoclonali umani sau umanizati recombinanti. - aveti cancer cerebral care nu a fost tratat. - sunteti gravida.

Interactiuni

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca ati urmat recent, sau urmati radioterapie.

Atentionari

- daca aveti afectiuni care determina inflamatie în interiorul abdomenului (de exemplu, diverticulita, ulcer gastric, colite asociate cu chimioterapia), deoarece Avastin poate creste riscul de perforatie al peretelui intestinal. - daca urmeaza sa fiti supusi unei interventii chirurgicale, daca ati avut o interventie chirurgicala majora în ultimele 28 zile sau daca înca aveti o rana nevindecata dupa o interventie chirurgicala, nu trebuie sa vi se administreze acest medicament, deoarece Avastin poate creste riscul de sângerare sau riscul afectarii procesului de vindecare a ranii chirurgicale. - daca aveti tensiune arteriala crescuta care nu este bine controlata cu medicamente antihipertensive, deoarece Avastin poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastra trebuie sa fie sigur ca tensiunea arteriala este tinuta sub control înainte de initierea tratamentului cu Avastin. - daca aveti tensiune arteriala crescuta deoarece puteti prezenta un risc crescut de a avea proteine în urina. - daca aveti vârsta peste 65 ani si daca în trecut ati avut cheaguri de sânge în artere (un tip de vase de sânge), deoarece acesti factori pot creste riscul formarii unor alte cheaguri în artere. - daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra are tendinta de a prezenta sângerari sau daca luati medicamente pentru subtierea sângelui în cadrul tratamentului împotriva cheagurilor de sânge - daca ati tusit si ati eliminat sânge sau ati avut orice sângerare la nivelul plamânilor. - daca vi s-au administrat vreodata antracicline (de exemplu doxorubicina, un tip special de chimioterapice utilizate pentru tratamentul unor tipuri de cancer) sau ati facut radioterapie la nivelul pieptului sau daca aveti o afectiune cardiaca, deoarece Avastin poate creste riscul instalarii unei slabiri a activitatii inimii. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra, chiar daca v-ati aflat în oricare dintre aceste situatii în trecut.

Sarcina

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca ati urmat recent, sau urmati radioterapie. Sarcina si alaptarea Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti gravida. Avastin poate afecta fatul deoarece poate opri formarea de vase de sânge noi. Medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca despre utilizarea unor metode contraceptive în timpul tratamentului cu Avastin si cel putin 6 luni dupa ultima doza de Avastin. Anuntati-va imediat medicul daca sunteti gravida, daca ati ramas gravida în timpul tratamentului cu acest medicament sau intentionati sa ramâneti gravida în viitorul apropiat. Nu trebuie sa va alaptati copilul în timpul tratamentului cu Avastin si cel putin 6 luni dupa ultima doza de Avastin, deoarece acest medicament poate sa influenteze cresterea si dezvoltarea copilului dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari înainte de a lua orice medicament.

Administrare

Doze si frecventa administrarii Doza de Avastin necesara depinde de greutatea dumneavoastra si de tipul de cancer care urmeaza a fi tratat. Doza recomandata este de 5, 7,5, 10 sau 15 mg pentru fiecare kilogram. Medicul dumneavoastra va va prescrie doza de Avastin potrivita. Veti fi tratat cu Avastin o data la fiecare 2 sau 3 saptamâni. Numarul perfuziilor care vi se vor administra depinde de modul în care raspundeti la tratament. Administrarea acestui medicament trebuie sa continue pâna când Avastin nu mai poate opri cresterea tumorii. Medicul va discuta aceasta cu dumneavoastra. Mod si cale de administrare Avastin este un concentrat pentru solutie perfuzabila. În functie de doza care v-a fost prescrisa, o parte sau întreg continutul unui flacon de Avastin va fi diluat cu o solutie salina înainte de utilizare. Un medic sau o asistenta va va administra solutia diluata de Avastin prin perfuzie intravenoasa. Prima perfuzie vi se va administra pe durata a 90 de minute. Daca aceasta a fost bine tolerata, a doua perfuzie poate sa fie administrata pe durata a 60 de minute. Perfuziile ulterioare pot fi administrate pe durata a 30 minute. Administrarea Avastin trebuie oprita temporar: - daca dezvoltati hipertensiune arteriala severa care necesita tratament cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, - daca aveti probleme cu vindecarea ranilor dupa o interventie chirurgicala, - daca urmeaza sa fiti supusi unei interventii chirurgicale Administrarea Avastin trebuie oprita definitiv daca apar : - hipertensiune arteriala severa care nu poate fi controlata cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriala; sau o crestere brusca si severa a tensiunii arteriale, - prezenta proteinelor în urina, însotita de edeme corporale, - o perforatie în peretele intestinului, - o cale anormala de comunicare de tip tubular sau un pasaj între trahee si esofag, sau între organele interne si piele sau alte tesuturi care, în mod normal nu sunt în legatura, si sunt considerate de medicul dumneavoastra ca fiind severe, - un cheag de sânge în artere, - un cheag de sânge în venele de la nivelul plamânilor, - orice sângerare severa Daca se administreaza prea mult Avastin - puteti dezvolta o migrena severa. Daca se întâmpla aceast lucru, trebuie sa discutati imediat cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Daca este omisa o doza de Avastin - medicul dumneavoastra va decide când trebuie sa va fie administrata urmatoarea doza de Avastin. Trebuie sa discutati despre aceasta cu medicul dumneavoastra. Daca încetati sa luati Avastin: Oprirea tratamentului dumneavoastra cu Avastin poate determina oprirea efectului asupra cresterii tumorii. Nu opriti tratamentul decât daca ati discutat despre aceasta cu medicul dumneavoastra. Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse

Ca orice alte medicamente, Avastin poate avea reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata ??n acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Reactiile adverse de mai jos au fost observate la administrarea Avastin ??n asociere cu chimioterapie, ceea ce nu ??nseamna ca aceste reactii adverse au fost determinate strict de Avastin. Reactiile adverse descrise ca foarte frecvente au fost prezente la mai mult de 1 din 10 pacienti. Reactiile adverse descrise ca fiind frecvente au fost prezente la cel mult 1 din 10 pacienti. Trebuie sa cereti ajutor imediat, daca suferiti de oricare dintre reactiile adverse mentionate mai jos. Reactiile adverse frecvente (cel mult 1 pacient din 10) cele mai grave sunt: - perforatia intestinului - s??ngerarea, inclusiv s??ngerare la nivelul plam??nilor la pacienti cu cancer pulmonar altul dec??t cel cu celule mici. - blocarea arterelor printr-un cheag de s??nge - blocarea venelor printr-un cheag de s??nge Reactiile adverse severe, care pot fi foarte frecvente (mai mult de 1 pacient din 10) includ: - tensiune arteriala crescuta - vindecarea dificila a ranilor dupa interventii chirurgicale, - senzatie de amorteli sau furnicaturi la nivelul picioarelor si m??inilor - scaderea numarului celulelordin s??nge, incluz??nd globulele albe care ajuta la protectia ??mpotriva infectiilor si celulele care ajuta la coagularea s??ngelui - lipsa de energie sau oboseala - greata si varsaturi. Reactiile adverse severe, care pot fi frecvente (p??na la 1 pacient din 10) includ : - scaderea numarului de celule din s??nge, acestea includ globule albe (care poate apare cu febra), si globulele rosii - s??ngerare asociata tumorii, - stare de slabiciune, - durere abdominala, - diaree, - gura uscata ??n asociere cu sete si/sau reducerea volumului sau ??nchiderea la culoare a urinei, - durere, inclusiv durere de cap - cheaguri de s??nge ??n venele picioarelor sau ??ngreunarea coagularii s??ngelui, - colectii purulente localizate, - infectii, si ??n particular infectii ale s??ngelui sau vezicii urinare, - reducerea aportului de s??nge la creier sau accident vascular cerebral, - cheaguri de s??nge ??n artere, care pot determina un accident vascular cerebral sau un infarct de miocard, - instalare brusca a somnului sau lesin - afectiuni ale inimii ??nsotite de dificultati de respiratie - s??ngerari nazale - accelerarea batailor inimii (pulsului) - blocarea activitatii stomacului sau intestinului - teste de urina anormale (proteine ??n urina), - scurtarea respiratiei sau concentratii scazute de oxigen ??n s??nge. Foarte rar, pot apare si reactii adverse precum: convulsii, dureri de cap, stare de confuzie, tulburari de vedere, sau o comunicare anormala de tip tubular ??ntre trahee si esofag (pasajul spre stomac). Trebuie sa cereti ajutor c??t mai cur??nd posibil, daca suferiti de oricare dintre reactiile adverse mentionate mai jos Reactiile adverse foarte frecvente (mai mult de 1 pacient din 10) care nu au fost severe includ : - tensiune arteriala crescuta - durere - stare de slabiciune - constipatie, s??ngerare a partii inferioare a intestinului gros, inflamatii ale gurii - pierderea poftei de m??ncare - proteine ??n urina - s??ngerari nazale - febra - cefalee. Reactiile adverse frecvente (p??na la 1 pacient din 10) care nu au fost severe includ : - scurtarea respiratiei, - s??ngerari nazale, - secretii nazale abundente, - uscaciune a pielii, descuamarea si inflamarea pielii, modificari de culoare ale pielii, - modificari ale perceptiei gustului, - tulburari la nivelul ochilor (lacrimare), - modificari ale vocii, raguseala. Alte reactii adverse raportate, mai putin frecvente, indiferent de severitate, sunt insuficienta cardiaca s??ngerari la nivelul mucoasei bucale sau vaginale, o comunicare anormala de tip tubular ??ntre organele interne si piele sau alte tesuturi care, ??n mod normal nu sunt ??n legatura. Foarte rar, au fost raportate cazuri de pacienti la care a aparut perforatia septului nazal-structura ce separa narile. Unele reactii adverse sunt mai frecvente la pacientii ??n v??rsta. Aceste reactii adverse includ cheagurile de s??nge ??n artere care pot conduce la un accident vascular cerebral sau infarct de miocard. ??n plus, pacientii ??n v??rsta pot avea un risc mai mare de scadere a numarului globulelor albe din s??nge si celulelor care ajuta la coagularea s??ngelui. Alte reactii adverse raportate cu o frecventa mai mare la pacientii v??rstnici au fost diaree, stare de rau, dureri de cap si oboseala. Avastin poate determina si modificari ale testelor de laborator pe care vi le face medicul dumneavoastra. Acestea includ: o scadere a numarului globulelor albe din s??nge, ??n particular al neutrofilelor (un tip de globule albe care protejeaza ??mpotriva infectiilor) sanguine; prezenta proteinelor ??n urina; scaderea potasiului din s??nge, a sodiului sau fosforului (mineral) din s??nge; cresterea glucozei din s??nge; cresterea fosfatazei alcaline (o enzima) sanguine; scaderea concentratiei de hemoglobina (se gaseste ??n globulele rosii ale s??ngelui si transporta oxigen), care poate fi severa.

Pastrare

A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor. A se pastra la frigider (2oC-8oC). A nu se congela. A se pastra flaconul în cutie. A nu se utiliza dupa data de expirare, care este inscriptionata pe cutie sau pe eticheta flaconului dupa abrevierea EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Solutiile perfuzabile trebuie utilizate imediat dupa diluare. Aruncati orice cantitate de medicament ramasa neutilizata.

Ambalaj

Fiecare cutie de Avastin, concentrat pentru solutie perfuzabila, contine un flacon. Flaconul contine 16 ml de concentrat lichid, steril, usor opalescent, incolor pâna la slab brun. Concentratul trebuie diluat înainte de utilizare pentru a se obtine o solutie pentru perfuzie intravenoasa.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro