RETETA

        
        
        
        

Arefam 200mg x 30cps.moi

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: LABORATOIRES EFFIK - FRANTA

Compozitie

Substanţa activă este progesteron. O capsulă moale conţine progesteron 200 mg. - Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei- ulei de arahide rafinat, lecitină din soia, capsula-gelatină, glicerol, dioxid de titan (E171)

Indicatii

Acest medicament reprezintă un tratament hormonal progestativ. Este indicat īn afecţiunile legate de insuficienţa secreţiei de progesteron. Administrare pe cale orală: - cicluri neregulate datorate unor tulburări de ovulaţie; - sindrom premenstrual; - dureri sau afecţiuni benigne ale sānilor; - hemoragii (datorate unor fibroame); - menopauză (asociat tratamentului estrogenic). Administrare pe cale vaginală pentru a ajuta sarcina, īn special: - īn cazul avorturilor habituale (repetitive); - īn cursul ciclurilor de Fecundare In Vitro (FIV). Pentru toate celelalte indicaţii ale tratamentului cu progesteron, īn cazul apariţiei de reacţii adverse (somnolenţă, ameţeli după administrarea pe cale orală), administrarea pe cale vaginală reprezintă o alternativă la administrarea pe cale orală.

Contraindicatii

-dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la progesteron, arahide sau soia sau la oricare dintre celelalte componente ale AREFAM -dacă aveţi funcţia ficatului sever afectată

Precautii

Acest medicament nu reprezintă un tratament pentru toate cazurile de avort spontan precoce. Īn plus, nu are nici un efect asupra celor determinate de afecţiunile genetice (mai mult de 50%). -Utilizarea AREFAM īn cursul sarcinii este rezervată numai primului trimestru şi se face pe cale vaginală. Īn cazul administrării īn trimestrele 2 şi 3 de sarcină există riscul apariţiei unor reacţii adverse hepatice. - Acest tratament, īn condiţiile de utilizare recomandate, nu este contraceptiv. - Dacă medicamentul se administrează pe cale orală, trebuie utilizat la distanţă de mese, preferabil seara la culcare.

Sarcina

Numeroase studii epidemiologice efectuate la mai mult de 1000 paciente nu au evidenţiat nici o asociere īntre progesteron şi malformaţiile fetale. AREFAM trebuie utilizat īn timpul sarcinii numai īn primul trimestru şi numai pe cale vaginală. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări īnainte de a lua orice medicament.

Administrare

Utilizaţi īntotdeauna AREFAM exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur. Īn insuficienţa de secreţie progesteronică, doza uzuală este de 200 - 300 mg progesteron pe zi,repartizată īn 1 - 2 prize, 100 mg progesteron dimineaţa şi 100 mg sau 200 mg progesteron seara la culcare. Īn anumite cazuri, īn special pentru menţinerea sarcinii, este posibil ca medicul dumneavoastră să crească dozele la 600 mg progesteron pe zi, repartizate īn 3 prize. Īn toate cazurile, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 200 mg progesteron, īn administrare orală sau vaginală. Dacă consideraţi că efectul tratamentului cu AREFAM este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Īn funcţie de caz, tratamentul poate fi continuu sau secvenţial, posibil asociat cu tratament estrogenic. Există două căi de administrare posibile, orală şi vaginală. Medicul dumneavoastră va decide calea de administrare, individualizat. Dacă medicamentul se administrează pe cale orală: administraţi capsula cu un pahar cu apă la distanţă de mese, īn 1-2 prize, conform schemei terapeutice prescrise de medicul dumneavoastră. Dacă medicamentul se administrează pe cale vaginală: introduceţi fiecare capsulă profund īn vagin. Durata tratamentului va fi stabilită individualizat de către medicul dumneavoastră.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, AREFAM poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Aceste reacţii adverse au fost raportate numai la administrarea pe cale orală: - somnolenţă sau ameţeli care apar la 1-3 ore după administrarea medicamentului; - tulburări ale ciclului menstrual, amenoree (īntreruperi ale apariţiei menstruaţiilor), metroragii (hemoragii īntre menstruaţii). De obicei, aceste manifestări apar datorită supradozajului. Īn aceste cazuri, se recomandă: - căderea dozei per priză sau - modificarea intervalului de administrare (de exemplu, pentru o doză de 200 mg progesteron pe zi, se vor administra cele 200 mg progesteron seara la culcare, īn priză unică, la distanţă de mese) sau - trecerea la administrarea pe cale vaginală. Īn toate cazurile, nu trebuie depăşită doza maximă de 200 mg progesteron per priză. Īn cazul īn care apar semne de supradozaj, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă va modifica tratamentul. Datorită conţinutului de ulei de arahide există riscul apariţiei unor reacţii de hipersensibilitate (şoc anafilactic, urticarie). Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată īn acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pastrare

A nu se lăsa la īndemāna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi AREFAM după data de expirare īnscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare

Ambalaj

Cutie 30 capsule moi.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright © 2009-2015: Farmablu.ro