RETETA

        
        
        
        

AMIODARONA LPH 200 MG x 20 COMPR. 200MG LABORMED PHARMA SA

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: LaborMed Pharma Romania

Compozitie

Un comprimat conţine clorhidrat de amiodaronă 200 mg.

Actiune

La nivelul cordului amiodaronă produce: - alungirea repolarizării, probabil prin inhibarea efluxului de potasiu, ca urmare a blocării canalelor specifice; - diminuarea automatismului sinusal şi bradicardie; acest efect nu este antagonizat de atropină; - antagonism necompetitiv alfa şi beta-adrenergic; -scăderea conducerii sino-atriale şi nodale, cu atât mai mare cu cât descărcările sunt mai frecvente; - prelungirea perioadei refractare şi micşorarea excitabilităţii miocardice la nivel atrial, nodal şi ventricular: -încetinirea conducerii şi prelungirea perioadei refractare a căilor accesorii atrio-ventriculare. Nu influenţează conducerea intraventriculară. Alte proprietăţi: - creşterea debitului coronarian prin efect direct asupra musculaturii netede a arterelor coronare (vasodilataţie coronariană directă); - micşorarea consumului de oxigen, prin scăderea moderată a rezistenţei periferice şi prin efect bradicardizant; - menţinerea debitului cardiac prin micşorarea presiunii şi rezistenţei vasculare periferice şi absenţa efectului inotrop negativ.

Indicatii

Profilaxia şi tratamentul aritmiilor ventriculare severe recurente-prevenirea şi suprimarea recidivelor aritmiilor ventriculare cu potenţial de evoluţie letal, cum sunt tahicardia ventriculară instabilă hemodinamic, fibrilaţia ventriculară. Profilaxia şi tratamentul aritmiilor supraventriculare severe recurente-prevenirea şi suprimarea recidivelor aritmiilor supraventriculare refractare la alte antiaritmice, îndeosebi cele asociate cu sindromul Wolff-Parkinson White (WPW), cum sunt: fibrilaţia atrială paroxistică, flutterul atrial, tahicardia supraventiculară paroxistică. Datorită instalării lente a efectului şi a posibilităţii apariţiei unor reacţii adverse grave, amiodaronă se recomandă numai dacă alte antiaritmice nu au fost eficace sau nu au fost tolerate. Amiodaronă poate fi utilizată la pacienţii cu boală coronariană şi/sau disfuncţii ale ventriculului tâng.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la amiodaronă sau la oricare dintre excipienţii produsului. Hipersensibilitate la iod Boala nodului sinusal cu bradicardie sinusală marcată şi bloc sinoatrial fără pacemaker. Tulburări severe de conducere (bloc atrioventricular de grad mare fără pacemaker, bloc bifascicular sau trifascicular). Episoade de bradicardie care provoacă sincopă. Colaps cardiovascular, hipotensiune arterială marcată. Hipertiroidism (risc de agravare). În asociere cu anumite medicamente care pot determina torsada vârfurilor: - antiaritmice din clasa Ia (chinidină, hidrochinidină, disopiramidă); - antiaritmice din clasa III (sotalol, dofetilidă, ibutilidă); -sultopridă (neuroleptic); - alte medicamente, cum sunt: bepridil. bretilium, cisapridă. difemanil, eritromicină administrată intravenos, mizolastină, sparfloxacină, vincamină administrată intravenos. Trimestrul II şi III de sarcină şi perioada de alăptare.

Precautii

Administrarea amiodaronei se face sub control medical.

Interactiuni

Datorită persistenţei îndelungate a amiodaronei în organism, interacţiunile medicamentoase pot fi operante şi după oprirea administrării antiaritmicului.

Sarcina

Amiodarona traversează bariera placentară şi este excretată în lapte, atingând concentraţii de 25% din concentraţia plasmatică la mamă. Ir. consecinţă, se recomandă evitarea administrării clorhidratului de amiodaronă în trimestrul I de sarcină, iar administrarea de clorhidrat de amiodaronă în trimestrele II şi III de sarcină este contraindicată. Amiodarona şi metabolitul său, ca şi iodul, se excretă în laptele matern. Datorită riscului de hipotiroidism la sugar, alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului cu amiodaronă.

Administrare

Tratamentul va fi iniţiat în spital sau sub directa supraveghere şi monitorizare a unui medic specialist. Tratamentul este individualizat. Adulţi Doza de atac este de 600 mg clorhidrat de amiodaronă (3 comprimate pe zi) timp de 8-10 zile. În anumite cazuri doza poate fi mărită până la 800-1000 mg clorhidrat de amiodaronă (4-5 comprimate) pe zi, pe perioade scurte de timp şi sub control electrocardiografic. Doza de atac se administrează, în principiu, până la apariţia efectelor clinice sau a semnelor de impregnare tisulară cu amiodaronă şi anume modificările cordaronice ECG sau apariţia depozitelor corneene. Doza de întreţinere este de 1-2 comprimate pe zi, timp de 5 zile pe săptămână (2 zile pauză, neconsecutiv, pentru a menţine un stoc tisular, care să asigure efectul terapeutic fără reacţii adverse). Vârstnici (cu vârsta mai mare de 65 ani) Se recomandă administrarea dozei minime eficace, deoarece la această grupă de pacienţi se întâlnesc mai frecvent bradicardia şi tulburările de conducere atrioventriculare. Întreruperea tratamentului se va face numai cu acordul medicului şi sub supravegherea acestuia.

Supradozaj

In cazul administrării de doze mai mari decât cea prescrisă, trebuie informat medicul. Se pot produce:bradicardie sinusală, hipotensiune arterială, aritmii ventriculare, în special torsada vârfurilor şi afectare hepatică. Alături de măsurile generale de susţinere cardio-circulatorie, trebuie monitorizată tensiunea arterială a pacienţilor, iar dacă apare bradicardie se utilizează un β-simpatomimetic sau un stimulator cardiac. Hipotensiunea arterială, cu perfuzia inadecvată a ţesuturilor, trebuie tratată cu un inotrop pozitiv şi/sau un vasopresor. Având în vedere farmacocinetica medicamentului se recomandă monitorizarea funcţiei cardiace pentru o perioadă suficient de lungă. Nici clorhidratul de amiodaronă, nici metabolitul său nu sunt dializabili.

Ambalaj

Cutie 20 comprimate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright © 2009-2015: Farmablu.ro