RETETA

        
        
        
        

Akineton 2mg x 50cp

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Abbott Laboratories USA

Medicamentul este indicat in tratamentul simptomelor extrapiramidale (dischinezia precoce, akatizia, parkinsonismul secundar) provocate de neuroleptice si alte medicamente cu actiune similara

Substanta activa

Clorhidrat de biperidina

Compozitie

O tableta de Akineton contine 2 mg de clorhidrat de biperidina.

Grupa farmaceutica

Anticolinergice

Indicatii

Medicamentul este indicat in tratamentul simptomelor extrapiramidale (dischinezia precoce, akatizia, parkinsonismul secundar) provocate de neuroleptice si alte medicamente cu actiune similara, cat si a tulburarilor similare parkinsonului (parkin-sonoid); alte tulburari de motilitate extrapi-ramiaae, generate sau localizate (distonii), sindromul Meige, blefarospasm sau tortico-lis spasmodicus, intoxicatii cu nicotina sau cu derivati organofosforici.

Contraindicatii

Contraindicatii absolute: Administrarea de Akineton este absolut contraindicata in cazul glaucomului cu unghi inchis, stenozelor mecanice ale tractului digestiv si in megacolon. Contraindicatii relative: Administrarea de Akineton in cazul adenomului de prostata si in cazul bolilor cardiace insotite de tahicardie se va face cu atentie. Nu exista dovezi ca administrarea de Akineton se asociaza cu un risc teratogen crescut.

Interactiuni

Administrarea de Akineton in combinatie cu alte medicamente psihotrope, anticolinergice, antihistaminice, antiparkinsoniene si spasmolitice precipita aparitia efectelor secundare centrale si periferice. Administrarea de Akineton concomitent cu chinidina poate potenta efectul anticolinergic ale celor doua medicamente (mai ales la nivelul nodului AV). Administrarea concomitenta de Akineton si levodopa poate potenta tulburarile motorii (dischinezia). Dischinezia tardiva indusa de neuroleptice poate fi accentuata de Akineton, Simptomatologia parkinsoniana din dischinezia tardiva poate fi atat de severa incat sa impuna o terapie anticolinergica continua, Anticolinergicele pot potenta reactiile adverse nervoase centrale ale pelidinei. Ca medicament cu actiune la nivelul SNC, Akineton poate potenta efectul alcoolului. Efectul metoclopramidului este diminuat de asocierea cu Akineton.

Sarcina

Trebuie sa se tina seama de lipsa de experienta in administrarea de Akineton in timpul sarcinii si de aceea trebuie administrat cu precautie in timpul acesteia, in special in primele trei luni. Medicamentele anticolinergice pot inhiba lactatia. Trebuie mentionat ca nu exista date asupra acestui subiect, dar se stie ca Akineton trece in laptele matern si atinge concentratii egale cu cele din plasma, intrucat nu se cunoaste farmacocinetica si farmacodinamia medicamentului la nou-nascut, efectele sale toxice nu pot fi excluse si se recomanda, in general, intreruperea lactatiei.

Administrare

Tratamentul cu Akineton trebuie inceput cu doze mici, ce se cresc treptat pana la obtinerea efectului terapeutic dorit. Dozarea depinde de efectul terapeutic si de efectele secundare ale Akinetonului. Tabletele se iau in timpul sau dupa mese cu lichid. Experienta la copii este limitata si se bazeaza pe o utilitate de scurta durata, in special in tulburarile de motilitate declansate medicamentos (de ex, prin neuroleptice sau metoclopramid si substante analoge). Boala Parkinson Pentru inceput se administreaza adultilor 2 x 1/2 comprimat Akineton pe zi. Doza se poate creste zilnic pana la 1 comprimat. La pacienti varstnici mai ales la cererea afectiunii organice cerebrale, este necesara o dozare atenta. Doza maxima pe zi este de 8 comprimate. Doza zilnica se va distribui uniform pe toata ziua. Dupa obtinerea dozei celei mai eficace si tolerata bine, se poate trece pe retard,tulburari de motilitate si alte tulburari extrapiramidale determinate medicamentos Adultii iau in functie de gravitatea afectiunii, in completarea medicatiei neuroleptice, de 1-4 ori pe zi cate 1/2-2 comprimate, copiii in varsta de 3-15 ani - iau pe zi cate 1/2-1 comprimate. Stabilirea unui tratament al tulburarilor de motilitate extrapiramidale se efectueaza incet, prin cresterea saptamanala a dozei de inceput de la 1 comprimat pe zi pana la doza maxima suportata, care poate depasi dozele maxime obisnuite de mai multe ori.

Reactii adverse

Efectele secundare apar in principal la inceputul tratamentului si la cresterea rapida a dozei. intreruperea brusca trebuie evitata, in afara cazurilor de aparitie a unor complicatii grave. Pacientii varstnici, mai ales cei cu tulburari organice cerebrale, pot avea o sensibilitate ridicata chiar la doze terapeutice. Efectele secundare la nivelul sistemului nervos central pot imbraca aspectul de oboseala, ameteli si uscaciunea gurii; in cazul dozelor mai mari poate aparea neliniste, vertij, frica, delir, iritare, din cand in cand slabire a memoriei si in cazuri rare, halucinatii. Efectele secundare periferice includ: uscaciunea gurii, tulburari de acomodare vizuala, hipohidroza, constipatie, simptome gastrice, cresterea frecventei cardiace si foarte rar, scaderea acesteia, administrarea parenterala poate fi urmata de o cadere tensionala. Experientele cu animale au demonstrat ca anticolinergicele cu actiune centrala, cum este si Akinetonul, pot determina o accentuare a tendintei la spasmofilie. Alte efecte secundare ce au fost observate ca urmare a administrarii de Akineton sunt dischineziile si eruptiile cutanate alergice, ca si tulburari ale coordonarii miscarilor, spasme musculare si tulburari ale vorbirii, in unele cazuri, mai ales la pacienti cu adenom de prostata, Akineton si Akineton retard pot provoca tulburari ale mictiunii (disurie, polachiurie) - se recomanda o reducere a dozei - si mult mai rar, retentie de urina (antidot: carbachol). Efectele secundare centrale si periferice pot duce la o micsorare a capacitatii de a conduce automobilul sau de a utiliza masini, mai ales in combinatie cu alte medicamente care actioneaza central, anticolinergice sau alcool.

Pastrare

A nu se mai utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate. A se pastra in locuri inaccesibile copiilor!

Ambalaj

50 comprimate (N2)

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro