RETETA

        
        
        
        

Actos 30mg x 28cp

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: TAKEDA GLOBAL RESEARCH AND DEVELOPMENT CENTRE LTD,MAREA BRITANIE

Actos este folosit pentru a controla cantitatea mare de zahar din sange, la diabetul de tip 2. Aceasta forma a bolii de obicei rezulta din incapacitatea organismului de a utiliza corespunzator insulina - hormonul natural care ajuta la transferul zaharului din sange in celule, unde este transformat in energie.

Substanta activa

pioglitazona

Grupa farmaceutica

antidiabetice orale

Indicatii

Actos este folosit pentru a controla cantitatea mare de zahar din sange, la diabetul de tip 2. Aceasta forma a bolii de obicei rezulta din incapacitatea organismului de a utiliza corespunzator insulina - hormonul natural care ajuta la transferul zaharului din sange in celule, unde este transformat in energie. Actos imbunatateste reactia organismului la aportul natural de insulina si nu mareste productia de insulina a organismului. De asemenea, Actos reduce productia de zahar inutil in ficat. La fel ca Avandia, Actos poate fi utilizat ca atare, sau in combinatie cu injectii de insulina sau alte medicamente pentru diabet. Detalii importante Tineti minte intotdeauna ca Actos este un ajutor si nu un substitut pentru o dieta corespunzatoare si exercitiile fizice. Nerespectarea unei diete sanatoase si a unui plan de exercitii fizice poate duce la complicatii grave, cum ar fi un nivel periculos de ridicat sau scazut de zahar in sange. Nu uitati ca Actos nu este o forma orala de insulina si nu poate fi utilizat in locul acesteia.

Interactiuni

Este posibil ca Actos sa reduca efectul anticonceptionalelor orale ce contin ethinyl estradiol si norethindrone. Pentru a evita o sarcina nedorita folositi un mijloc contraceptiv suplimentar. Administrat impreuna cu alte medicamente, efectele Actos sau ale celorlalte medicamete poate fi scazut, crescut sau schimbat. Este esential sa consultati medicul inainte de a lua Actos impreuna cu Ketoconazole (Nizoral) sau Midazolam (Versed).

Sarcina

Efectele medicamentului Actos in timpul sarcinii nu au fost studiate corespunzator. Daca sunteti insarcinata sau daca planificati o sarcina in viitorul apropiat, contactati medicul. Nu se stie daca Actos este prezent in laptele matern. Pentru siguranta, nu luati Actos in timpul alaptarii.

Administrare

Actos se administreaza o data pe zi, indiferent de masa. Daca omiteti o doza - Luati-o imediat cum va aduceti aminte. Daca uitati ziua intreaga, urmati doza obisnuita (nu dublati doza a doua zi). Adulti Doza initiala recomandata este de 15 - 30 miligrame, o data pe zi. Daca zaharul din sange nu se regleaza, doza poate fi marita pana la un maxim de 45 miligrame pe zi. Daca nivelul zaharului ramane ridicat, medicul poate adauga un alt medicament. Atunci cand Actos este adaugat ca supliment pentru alte medicamente de diabet, medicul va trebui sa scada doza acestora. Daca luati insulina, doza trebuie scazuta atunci cand nivelul zaharului scade sub 100.

Reactii adverse

Efectele secundare nu pot fi anticipate. Daca apar schimbari, anuntati imediat medicul. Posibile efecte secundare: dureri de cap, hipoglicemie, dureri musculare, infectii respiratorii, inflamatia sinusurilor, dureri in gat, inflamatii, afectiuni dentare. Avertizari speciale In cazuri foarte rarae, un medicament similar cu Actos s-a dovedit a fi toxic pentru ficat. Prin urmare, producatorul recomanda verificarea functiilor ficatului inainte si in timpul administrarii medicamentului Actos. Daca aveti simptome precum icter, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, pierderea poftei de mancare, sau urina de culoare inchisa, prezentati-va imediat la medic. Deoarece Actos imbunatateste raspunsul organismului la propriul aport de insulina, medicamentul nu este de folos in diabetul de tip 1, unde organismul nu produce deloc insulina. Din acelasi motiv, Actos nu poate fi folosit pentru tratarea chetoacitozei diabetice (un nivel extrem de ridicat de zahar, datorat lipsei insulinei). In cazuri rare, Actos produce inflamare si retentia de lichide, fapt ce poate duce la insuficienta cardiaca congestiva. Daca deja suferiti de aceasta afectiune, evitati administrarea medicamentului Actos. Daca aveti simptome precum apnee, oboseala sau cresteri in greutate, consultati imediat medicul. Riscul acestei afectiuni este mai mare atunci cand se administreaza in combinatie cu insulina. Administrarea medicamentului in sine nu produce hipoglicemie, insa in combinatie cu injectiile de insulina sau alte medicamente orale pentru diabet, riscul hipoglicemiei creste. Daca experimentati simptome precum tremur, transpiratii, stare de agitatie, sau vedere incetosata, luati o doza rapida de zahar. Anuntati medicul cu privire la acest incident; este posibil sa aveti nevoie de o doza mai mica de insulina sau medicamente orale. Pentru a asigura un nivel normal de zahar in sange, faceti teste periodice pentru glicemie si hemoglobina glicozilata. Contactati medicul in perioadele de stres cauzate de febra, infectii, traume, interventii chirurgicale, etc. Dozarea medicamentelor pentru diabet va trebui ajustata.

Supradozaj

Nu se cunosc efectele unei supradoze de Actos, insa orice supradoza de medicamente poate avea efecte nefaste. In caz de supradoza, contactati imediat medicul.

Pastrare

Pastrati la temperatura camerei, intr-un recipient ermetic, departe de umezeala.

Ambalaj

28 comprimate.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro