RETETA

        
        
        
        

ACICLOVIR ARENA 400MG x 10CPS CAPS. 400MG ARENA GROUP SA

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Arena Group SA Romania

Substanta activa

ACICLOVIRUM

Compozitie

O capsulă conţine aciclovir 400 mg şi excipienţi: amidon de porumb, stearat de magneziu, dioxid de titan (E 171), galben de quinolină (E 104), tartrazină (E 102), gelatină, brilliant black BN (E 151),patent blue V (E 151), amaranth(E 123).

Grupa farmaceutica

Grupa farmacoterapeutică: antivirale de uz sistemic; antivirale cu acţiune directă, nucleozide şi nucleotide exclusiv inhibitori de reverstranscriptază.

Indicatii

Aciclovir este indicat pentru: - tratamentul infecţiilor herpetice cutaneo-mucoase (inclusiv a celor cu localizare genitală) primare, precum şi al recidivelor, produse de virusul herpes simplex (VHS); - profilaxia infecţiilor cu VHS la pacienţii imunocompromişi; - tratamentul infecţiilor cu virus varicelo-zosterian (VVZ).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la aciclovir sau la oricare dintre excipienţi.

Precautii

La pacienţii imunocompromişi, aciclovirul nu reduce frecvenţa complicaţiilor din varicelă. La unii pacienţi imunocompromişi, după administrarea îndelungată sau după tratamente repetate, s-a observat apariţia unor tulpini virale rezistente la aciclovir. Aciclovir 400 mg conţine ca excipienţi tartrazină (E 102), brilliant black BN (E 151) şi amaranth care pot provoca reacţii alergice.

Interactiuni

Se impune prudenţă în cazul asocierii aciclovirului cu probenecid şi cu alte medicamente care pot influenţa eliminarea aciclovirului (pot prelungi timpul de înjumătăţire plasmatică şi creşte concentraţia plasmatică a acestuia).

Atentionari

La pacienţii cu insuficienţă renală doza se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei. Copii Nu există date privind eficacitatea tratamentului cu aciclovir în infecţiile cu VVZ la copiii imunocompetenţi. Vârstnici La vârstnici se recomandă asigurarea unui aport hidric corespunzător. La pacienţii cu funcţie renală normală nu este necesară reducerea dozelor. Aciclovir nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Sarcina

Aciclovirul traversează bariera feto-placentară şi se excretă în laptele matern. Nu au fost evidenţiate efecte dăunătoare asupra fătului, nou-născuţilor şi sugarilor ai căror mame au fost tratate în timpul sarcinii sau alăptării cu aciclovir. Deoarece nu există studii controlate la om, administrarea aciclovirului în perioada sarcinii şi alăptării impune prudenţă şi se va face numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.

Administrare

Pentru infecţiile primare şi cele recurente, tratamentul trebuie iniţiat la primele semne sau simptome de infecţie (durere, senzaţie de furnicături sau înţepături, eritem local). Adulţi Tratamentul infecţiilor cu VHS Doza zilnică recomandată este de 5 capsule Aciclovir 200 mg (1 g aciclovir), fracţionat în prize egale,la intervale de 4 ore (cu pauză în timpul nopţii), timp de cel puţin 5 zile. În infecţiile severe, durata tratamentului poate fi prelungită la 10 zile. Pentru pacienţii imunocompromişi şi pentru cei cu malabsorbţie pot fi necesare doze zilnice mai mari,de până la 10 capsule Aciclovir 200 mg sau 5 capsule Aciclovir 400 mg (2 g aciclovir). Tratamentul infecţiilor recurente cu VHS la pacienţii imunocompromişi: Doza zilnică recomandată este de 4 capsule Aciclovir 200 mg sau 2 capsule Aciclovir 400 mg (800 mg aciclovir) fracţionat în 2 - 4 prize. Se recomandă oprirea tratamentului după 6-9 luni pentru a evalua starea clinică a pacientului. Profilaxia infecţiilor cu VHS la pacienţii imunocompromişi: Doza zilnică recomandată este de 4 capsule Aciclovir 200 mg (800 mg aciclovir), fracţionat în 4 prize. În infecţiile severe, la pacienţii cu imunodeficienţă severă sau în caz de malabsorbţie pot fi necesare doze zilnice de 8 capsule Aciclovir 200 mg sau 4 capsule Aciclovir 400 mg (1,6 g aciclovir), fracţionat în 4 prize; în aceste cazuri se poate lua în considerare administrarea aciclovirului parenteral. Durata tratamentului profilactic se stabileşte în funcţie de perioada în care pacientul este expus riscului de infecţie cu VHS. Tratamentul infecţiilor cu virus varicelo-zosterian: Doza zilnică recomandată este de 20 capsule Aciclovir 200 mg sau 10 capsule Aciclovir 400 mg (4 g aciclovir), fracţionat la intervale de 4 ore, timp de cel puţin 7 zile; în aceste cazuri se poate lua în considerare administrarea aciclovirului parenteral. Tratamentul cu aciclovir este mai eficace dacă se începe cât mai curând posibil de la apariţia primelor semne cutanate sau simptome ale bolii. Copii Tratamentul şi profilaxia infecţiilor cu VHS la pacienţii imunocompromişi Datorită formei farmaceutice, Aciclovir poate fi utilizat la copii cu vârsta peste 6 ani; pentru copiii peste 6 ani doza uzuală este aceeaşi ca pentru adulţi.

Reactii adverse

De obicei, aciclovirul administrat oral este bine tolerat. Pot să apară erupţii cutanate, tulburări gastro-intestinale (de exemplu, greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale), care dispar spontan după ?ntreruperea tratamentului. Tulburări neuropsihice reversibile (de exemplu, cefalee, somnolenţă, vertij, stare de confuzie, halucinaţii) au fost semnalate mai frecvent la pacienţii cu insuficienţă renală. Foarte rar, valorile enzimelor hepatice, bilirubinei, ureei şi creatininei plasmatice pot să crească temporar ?n timpul tratamentului. Căderea părului a fost semnalată rar, dar nu a fost stabilită relaţia de cauzalitate cu administrarea aciclovirului.

Supradozaj

Pentru a evita riscul de supradozaj, pacienţii care utilizează doze mai mari de 5 g aciclovir trebuie ţinuţi sub supraveghere medicală. Aciclovirul are toxicitate mică. În caz de supradozaj se recomandă tratament simptomatic. Hemodializa este utilă.

Pastrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25șC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din Al/PVC a 10 capsule.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright © 2009-2015: Farmablu.ro