RETETA

        
        
        
        

Abaktal 400mg x 10cp.film

logheaza-te pentru a da rating

Valabil doar in farmacie cu reteta

Producator: Lek Pharmaceuticals dd Slovenia

Infectii cauzate de bacterii sensibile la pefloxacina: ale aparatului urinar, ale cailor respiratorii, ale nasului, gitului si urechilor, ale aparatului genital, ale stomacului si hepatobiliare.

Substanta activa

Pefloxacin

Compozitie

O tableta contine 400 de mg de pefloxacina sub forma de dihidrat de mesilat. O ampula (5 ml) contine 400 de mg de pefloxacina sub forma de mesilat.

Actiune

Pefloxacina este un preparat antimicrobian semisintetic apartinind grupei chinolonelor. Are o actiune bactericida de inhibare a reproducerii bacterice a ADN, influentind, totodata, ARN-ul si sinteza albuminelor bacterice. Administrata oral, se resoarbe repede, atingind concentratia maxima dupa 90 de minute. Timpul de injumatatire biologica al pefloxacinei este de aproximativ 8 ore. Gratie volumului de distribuire mare patrunde usor in tesuturi, organe si in fluidele corporale. De aceea, concentratia sa la nivelul valvei aortei si al celei mitrale, al muschiului inimii, al oaselor, al peritoneului si al lichidului peritoneal, al vezicii urinare, prostatei, al salivei si al sputei o depaseste pe cea din sir. Circa 60 % din pefloxacina este eliminata prin urina, apro­ximativ 30 % prin vezica biliara (in general nemodificata), partial si sub forma de substante derivate, cum ar fi demetil-pefloxacina, oxidul inactiv de azot de pefloxacina si glucuronidul de pefloxacina. Pefloxacina are un spectru larg de actiune. Actioneaza asupra unui mare numar de microorganisme rezistente la alte antibiotice. Soiurile sensibile la pefloxacina sunt: Escherichia coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Serratia spp., Pro­teus mirabilis, speciile indol-pozitive de Proteus, Citrobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp., Haemophilus spp., Staphylococcus spp. si Neisseria gonorrhoeae. O sensibili­tate medie a fost semnalata la Streptococcus spp., Pseudomonas spp., Acinetobacter spp., Clostridium perfringens, Micoplasma spp. si Chlamydia spp. Rezistente s-au dovedit a fi microorganismele anaerobe Gram-negative de tipul Spirochaeta spp. si Mycobacterium tuberculosis.

Indicatii

Infectii cauzate de bacterii sensibile la pefloxacina: - ale aparatului urinar - ale cailor respiratorii - ale nasului, gitului si urechilor - ale aparatului genital - ale stomacului si hepatobiliare - ale oaselor si articulatiilor - ale pielii septicemii si endocardite ale meningelor

Contraindicatii

Pefloxacina este contraindicata in cazul pacientilor hipersen­sibili la chinolone, al copiilor sub 15 ani, al gravidelor si al mamelor care alapteaza, precum si in acela al celor care prezinta carente de glucoza-6-fosfat-dehidrogenaza.

Precautii

Intrucit exista riscul producerii unei reactii fotosensibile, este de dorit ca in timpul terapiei cu Abaktal sa fie total evitata expunerea la ultraviolete. In cazul bolnavilor care prezinta tulburari grave ale functiei hepatice trebuie adaptata doza.

Administrare

Doza medie de pefloxacina pentru adulti si copii peste 15 ani este de 800 de mg pe zi, indiferent daca medicamentul se administreaza oral sau parenteral. In cazul administrarii orale se vor lua cite 2 tablete pe zi: una dimineata, dupa micul dejun si a doua seara, dupa cina. Tinind seama de faptul ca timpul de injumatatire biologica al pefloxacinei este lung, si avind in vedere concentratia mare de pefloxacina si de norfloxacina (substanta derivata din pefloxacina) din urina, este suficienta administrarea unei doze de 400 de mg de Abaktal pe zi, dimineata sau seara. Administrararea parenteral a Abaktalului se va face intravenos, sub forma de perfuzie sau intraperitoneal, intr-un interval de o ora, si anume de doua ori pe zi, seara si dimineata. Continutul unei ampule (400 de mg) se va dilua in 250 de ml de solutie continind 5 % glucoza. Nu este permisa diluarea Abaktalului intr-o solutie de clorura de sodiu sau in orice alt tip de solutie care contine ioni de clor. in cazul infectiilor grave se poate incepe cu doze de 800 de mg de Abaktal. Pacientilor prezentind boli ale ficatului li se vor administra, intr-un interval de o ora, 8 mg/kg/corp sub forma de perfuzie, dupa cum urmeaza: - o data pe zi (icter galben); - la 36 de ore (ascita); - la 48 de ore (icter galben si ascita).

Reactii adverse

Pot aparea tulburari digestive, mialgii (dureri musculare) sau artralgii (dureri ale articulatiilor), hipersensibilitate la lumina, tulburari neurologice (dureri de cap, ameteala), trombocito??penie (la doze mai mari de 1600 de mg pe zi).

Ambalaj

Cutii de 10 tablete cutii cu 10 capsule.

Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro