ARTICOLE
Stiati ca poluarea aerului poate produce modificari cerebrale asemanatoare cu cele din autism si schizofrenie?
Publicat la data: 2014-06-07

Expunerea precoce la aer poluat poate produce modificari semnificative la nivel cerebral, potrivit unui studiu recent. Experimentele pe soareci au fost efectuate ca urmare a unor cercetari anterioare care indicau o legatura intre poluarea  cauzata de trafic si incidenta crescuta a autismului la copii. La fel ca si la oameni, in special masculii soareci au fost afectati.

In afara faptului ca au fost observate leziuni la nivel cerebral, rezultatele inregistrate de aceasta categorie la testele de memorie pe termen scurt, impulsivitate si capacitate de invatare au fost mai slabe. In cadrul experimentului, soarecii au fost expusi la niveluri de poluare similare cu cele inregistrate in orasele medii, in primele doua saptamani de la nastere. Acestia au fost examinati la 24 de ore dupa expunere si s-a constatat inflamatia la nivelul creierului.

Camerele ventriculare erau marite de doua trei ori, iar materia alba care inconjoara ventriculele nu erau suficient dezvoltate. Se pare ca inflamatia a afectat celulele cerebrale dar si dezvoltarea cerebrala normala. Aceleasi leziuni au fost observate si la alte grupuri de soareci, la 40 si 270 de zile de la expunere, ceea ce inseamna ca aceste leziuni sunt permanente. De asemenea, toti soarecii expusi prezentau niveluri ridicate ale substantei neurotransmitatoare glutamat.

Sursa: Daily Mail
Versiunea completa | Termeni si conditii | Confidentialitate
Info consumator: 0800.080.999, ANPC | Copyright 2009-2015: Farmablu.ro